Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/2009

Sirkka Paikkala

Uutisia

Bolivian monikansainen valtio

Bolivian virallinen, ns. pitkä nimi on muuttunut. Se on espanjaksi virallisesti  Estado Plurinacional de Bolivia.  Sen mukaisesti entinen Bolivian tasavalta on suomen kielessä nyt Bolivian monikansainen valtio, ruotsiksi Mångnationella staten Bolivia, saameksi Bolivia máŋggačearddalas riika. Viroksi pitkä nimi on Boliivia Paljurahvuseline Riik, englanniksi Plurinational State of Bolivia, ranskaksi État plurinational de Bolivie ja saksaksi Plurinationaler Staat Bolivien.

Kielitoimistossa nimen suomenkielistä ehdotusta pohdittaessa esillä olivat myös sanat monikansallinen ja monikansallisuuksinen. Sanalla monikansallinen on kuitenkin vanhastaan  merkitys ’useassa maassa kansallisena toimiva’, esim. monikansallinen suuryhtiö’ (Kielitoimiston sanakirja). Sanatarkka käännös Bolivian monikansallisuuksinen valtio olisi puolestaan käytössä hankala. Sanan monikansainen  merkitys on ’monesta kansasta koostuva’, esimerkiksi monikansainen liittovaltio. Se vertautuu sanan monikielinen merkitykseen ’jossa puhutaan tai käytetään useita kieliä’, esim. Sveitsi on monikielinen maa, monikielinen sanakirja.
Kielikello 3/2009
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »