Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2009

Heidi Partanen

Kysyttyä

Avatar

Kysymys: Mikä on avatar, ja miten sana taipuu?

Vastaus: Avatar on tuttu sana varsinkin tietokonepelien harrastajille ja Internetin keskustelupalstojen käyttäjille. Sanastokeskus TSK:n Tietotekniikan termitalkoiden mukaan ”avatar on käyttäjän valitsema, häntä edustava visuaalinen hahmo tietokonepelissä, virtuaalitodellisuudessa tai keskustelupalstalla. – – Keskustelupalstalla virtuaalihahmo on käyttäjän valitsema kuva, joka toistuu kaikkien hänen kirjoitustensa yhteydessä.” Avatar-sanan rinnalle Termitalkoot ehdottaa sanoja virtuaalihahmo ja verkkohahmo, joita voi käyttää silloin, kun hahmo on tietoverkossa toimivassa sovelluksessa, esimerkiksi Internetissä pelattavassa tietokonepelissä.

Vaikka avatar muistuttaa suomen sanaa, se on lainattu suoraan englannista. Englannin avatar-sanan taustalla taas on sanskritin avatara ’inkarnaatio’. Avatar on hindulaisissa myyteissä jumalolennon ruumiillistuma, mutta uskonnollisesta käyttöyhteydestään sana on levinnyt tietotekniikan termiksi.

Avatar on siis sitaattilaina eli täysin lainanantajakielen mukaisena esiintyvä sana. Toisaalta se muistuttaa suomen tar-loppuisia sanoja. Sanaa voi taivuttaa kahdella tavalla, joko vierassanana tai suomalaisena tar-loppuisena sanana. Vierassanaan liitetään taivutuspäätteet  i-sidevokaalin avulla: avatarin, avataria, avatariin. Toisaalta avatar voi taipua samoin kuin esim.  kuningatar: avattaren, avatarta, avattareen. Yksikön nominatiivi on aina avatar. Muoto ”avattare”, jota toisinaan näkee käytettävän, on siis virheellinen.

Kirjoittaja työskentelee harjoittelijana Kielitoimistossa
Kielikello 2/2009
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »