Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2009

Riitta Eronen

Uudissana

Downshifting – köröttelyä ja leppostelua

Kielikellossa 3/2008 kerrottiin downshiftingistä ja tiedusteltiin lukijoiden vastine-ehdotuksia tälle englanninkieliselle sanalle, jonka merkitys on ’siirtyä ajamaan pienemmällä vaihteella’. Vastauksia tuli runsaasti. Moni kertoi jo vaihtaneensakin vapaammalle: lekotteluelämäntyyliin, luomuttamiseen jne. ”Kun ostimme 1999 talon  [pääkaupunkiseudun ulkopuolelta] ja muutimme tänne, tarkoituksena oli juuri ’downshiftata’. Tuolloin mietimme, mitä pidämme elämässämme olennaisena; kyseessä oli siis olennaistaminen,  turhan karsiminen.”

Vastineeksi jo aiemmin esitetyllä hitailu-sanalla oli sekä puolustajia että vastustajia: toisten mielestä  ”hitailu on ihan hyvä”, toisten mieleen se toi ”kielteisiä mielikuvia, mm. saamattomuuden ja vitkastelun”. Hitailun tilalle ehdotettiin hellittämistä tai löysäämistä: ”Se [löysääminen] on vanhastaan käytössä oleva sana, joka sävyltään kuvaa juuri sitä, mistä downshiftingissä on kysymys”. Esillä oli kokonaan uusiakin verbijohdoksia: ”Olisiko verkkainen positiivisempi lähtösana kuin hidas?  Voisin kuvitella verkkaistavani elämäntapaani.”

Myös jo aiemmin esillä ollutta vastine-ehdotusta oravanpyörästä pois heittäytyminen kritisoitiin: ”En koe, että olisin lähtenyt pois oravanpyörästä, koska ihan normaalisti käyn töissä. Oravanpyörästä heittäytyjät kaiketi ovat ns. vapaavuoden viettäjiä, vuorotteluvapaalaisia, niitä, joilla on varaa jäädä pois palkkatyöstä ja alkaa harkita esim. yrittäjyyttä.”

Moni totesi, että asia ei ole uusi eikä erillistä termiä tarvita: ”Mikä ihmeen ’hitailu’? Kuinka ihmeessä ’downshifting’ voi tarkoittaa vaihtoehtoiseen elämäntapaan siirtymistä? Eikö kyseessä ole pyrkimys palata aivan normaaleihin arkirutiineihin ja ihmisen luontevaan elämäntapaan?”

Jotkut kertoivat käyttäneensä asiasta omissa teksteissään ilmausta elämän yksinkertaistaminen . ”Myös vauhdin hidastaminen voisi toimia joissakin yhteyksissä. Kielitoimiston sanakirjassakin hakusanan vaihde kohdalla on hyvältä tuntuvia vaihtoehtoja: kääntää pienemmälle vaihteelle, hidastaa tahtia, rauhoittua.” Toisaalta oltiin sitä mieltä, että englanninkielinen kielikuva ontuu hiukan, koska jos autossa vaihtaa pienemmälle vaihteelle, moottorin kierrokset lisääntyvät! ”Mutta jos halutaan pysytellä autoilupuolella: jarrutteleminen”.

Moni kuitenkin piti tärkeänä ja tarpeellisena niin asiaa kuin siitä puhumistakin, ja  downshiftingin vastineiksi esitettiin jo edellä mainittujen lisäksi mm. sanoja köröttely, [elämän] laaduntaminen ~ laatuistaminen, lepottelu, luomuelämä  ~ luomuilu, uudiselämä [”sisältää samoja konnotaatioita kuin uudisasukas; vaatii rohkean päätöksen muuttaa elämäntapaansa”], tyyntymisliike, vapailu ja viipyily. Joidenkin ehdotusten lähtökohtana oli sana leppoisa: ”elämäntavan muuttaminen leppoisammaksi voisi olla  leppoistelua”. Tämä sana onkin ollut paljon esillä julkisuudessa vuoden 2009 alussa, sillä sitä on käyttänyt yhteiskuntatieteilijä Timo Kopomaa kirjassaan Leppoistamisen tekniikat. – Leppoistamisesta voidaan kuitenkin pian puhua eri sävyyn kuin ennen,  kun sekä Suomen että muun maailman taloudellinen tilanne on rajusti muuttunut ja moni joutuu tahtomattaankin hiljentämään elämänrytmiään.
Kielikello 1/2009
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »