Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2009

Päivi Skyttä

Uutisia

Suurhousun väkeä: Karjala-tietokanta Internetissä

Karjala-tietokanta on vuonna 1988 aloitettu projekti, jota ohjaa Karjala-tietokantasäätiö. Säätiön toimipaikkana on Mikkelin maakunta-arkisto, jossa säilytetään luovutetun Karjalan alkuperäisiä kirkonkirjoja. Tietokannan Katiha-henkilöhakuohjelmisto käsittää tällä hetkellä noin seitsemän miljoonaa henkilötietuetta. Tavoitteena on tallentaa luovutetun Karjalan kirkon- ja historiakirjat kokonaisuudessaan: noin 70 seurakunnan tiedot 1600-luvun lopulta vuoteen 1949, jolloin ne siirtoseurakuntina lakkautettiin. Kesällä 2008 Katihasta julkaistiin verkkoversio.

Karjala-tietokanta sisältää historiakirjojen (syntyneiden ja kastettujen, vihittyjen, kuolleiden ja muuttaneiden tietojen) ohella myös rippikirjat, joista löytyy merkintöjä mm. ammateista, perhesuhteista, siviilisäädystä, sairauksista ja koulutuksesta. Tämä tekee tietokannasta lähteenä kiehtovan. Sen hakujärjestelmä antaa mahdollisuuden seurata jonkun ihmisen elämänkaarta syntymästä, kiertokoulusta ja ripilläkäynnistä avioliittoon, lapsiin, toiselle paikkakunnalle ja kuolemaan. Tietokanta on todellinen aarreaitta ja inspiraation lähde esimerkiksi henkilön- ja kylännimien tutkijalle. Koulujen äidinkielentunnille se tarjoaa hyvän keinon saada kosketus alkuperäisaineistoon. Minkähänlaista väkeä asui Suurhousun kylässä? Miten eli Vilppi Vaari Muolaasta? Millaisia olivat 1700-luvun muotinimet?

Katihan ohella voidaan käyttää Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen digitoimia kirkonkirjasivuja, joiden avulla saadaan kuva eri aikoina käytetyistä käsialoista.

Lisää tietoa sekä linkki Katihaan löytyvät Karjala-tietokantasäätiön verkkosivuilta osoitteesta www.karjalatk.fi.
Kielikello 1/2009
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »