Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2009

Sari Maamies

Ja rapiat päälle

Kysymys: Eräässä tekstissä tuotteen hinnaksi ilmoitettiin ”rapiat viisi euroa”. Pitäisikö kuitenkin sanoa viisi euroa ja rapiat tai ja rapiat päälle? Miten sanaa rapiat käytetään?

Vastaus: Kielitoimiston sanakirjassa on hakusana rapiat sekä esimerkki ja rapiat päälle, jonka merkitystä luonnehditaan synonyymisillä ilmauksilla ja hiukan, jonkin verran lisää, enemmän, yli. Rapiat-sanan tyypillistä käyttöyhteyttä havainnollistaa sanakirjan toinen esimerkki kaksi vuotta ja rapiat päälle, siis kaksi vuotta ja hiukan yli tai enemmän.

1900-luvun alkupuolen kieltä kuvaavasta Nykysuomen sanakirjasta selviää, että rapia(t) on alun perin murremuoto sanasta rapea. Vokaaliyhtymä ea muuttuu ia:ksi monissa murteissa, esimerkiksi pohjalais- ja Peräpohjan murteissa sekä kaakkoishämäläisissä ja kaakkoismurteissa.

Nykysuomen sanakirjan mukaan on kaksi eri rapea-sanaa: nykykielessä tuttu rapea ’hauras, hapera’ ja varsinkin murteissa käytetty rapea, jonka merkitykset ovat 1. nopea, reipas, ripeä ja 2. runsas; hyvä. Esimerkkinä merkityksestä ’runsas’ on rapea peninkulma, viikko. Nykysuomen sanakirjakin mainitsee käyttötavan (niin ja niin paljon) ja rapia(t) päälle. Tähän ilmaustyyppiin on yleiskielessäkin vakiintunut ia:llinen muoto.

Nykysuomessa sanaa rapea ei enää ilmeisesti käytetä ’runsaan’ merkityksessä, mutta samassa merkityksessä on alettu käyttää sanaa rapia, joka näyttää olevan melko yleinen varsinkin vapaahkoissa tyylilajeissa. Sitä taivutetaan eri sijamuodoissa. Seuraavat esimerkit on poimittu Internetistä (osaa on hiukan muokattu):

Hinta postikuluineen rapiat 20 euroa.
Rapian sikspäkin sitä olutta lipittelin.
Onneksi tilaisuus ei kestä rapiaa tuntia pitempään.
Kulta näyttäisi tällä hetkellä vaihtavan omistajaa rapialla 940 taalalla per unssi.

Sanalla rapia(t) on siis nykykielessä merkitys ’runsas’ ja sitä käytetään muissakin yhteyksissä kuin vain sanonnassa ja rapiat (päälle). Rapia(t) ei ole täysin neutraalin asiatekstin sana, vaan se esiintyy tyypillisesti sellaisissa teksteissä, joissa pyritään rentoon ilmaisuun.
Kielikello 1/2009
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »