Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2009

Sari Maamies

Kysyttyä

Huolellisuus ja tarkkaavuus

Kysymys: Käytössä näkyy olevan samankaltaiset sanat tarkkaavuus ja tarkkaavaisuus. Kumpaa pitäisi käyttää, vai onko sanoilla jokin ero?

Vastaus: Sanat tarkkaavuus ja tarkkaavaisuus ovat mm. Kielitoimiston sanakirjan (CD 2008, painettu 2006) mukaan rinnakkaiset muodot, siis synonyymit. Vastaavanlaisia pareja ovat mm. yhteenkuuluvaisuusyhteenkuuluvuus, suvaitsevaisuussuvaitsevuus, eroavaisuuseroavuus. Se, kumpi muoto on tavallisempi, vaihtelee sanoittain. Joskus on käytössä vain toinen tai johdosten merkitys on eriytynyt, esim. olevaisuus, kuolevaisuus (vrt. muistutus kuolevaisuudesta) – kuolevuus ’kuolleisuus’ (tilastotermi).

Tarkkaavuus ja tarkkaavaisuus on johdettu sanoista tarkkaava ja tarkkaavainen, jotka nekin sanakirjan mukaan ovat rinnakkaiset muodot; merkitys on ’joka tarkkailee valppaasti, keskittyneesti jotakin, keskittää huomionsa johonkin’. Molemmat sanat ovat siis käypää suomen kieltä.

Lyhyempi johdos tarkkaavuus on käytössä lääketieteen terminä. Se esiintyy yhdyssanassa tarkkaavuushäiriö. Tätä muotoa käyttää ainakin lääkäriseura Duodecimin julkaisema Lääketieteen termit (5. painos 2007).
Kielikello 1/2009
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »