Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2008

Etsi ja korjaa

Etsi ja korjaa: oikeinkirjoitusongelmia

Tekstissä on seitsemän oikeinkirjoitusvirhettä. Löydätkö ne?

Koivesta puolet kelpaa ruoaksi

Broilerinkoivissa on kuulemma nykyään kamalan vähän lihaa. Kaikkea muuta moskaa – luuta, nahkaa, jänteitä sensijaan on runsaasti enemmän kuin ennen. Hintakin on noussut. Annoimme asiantuntijan arvioida eri valmistajien tuotteita.

Kotitalous opettajaksi opiskeleva Anni Juva erottelee kirurgin tarkkuudella lihan yhteen kasaan ja syötäväksikelpaamattomat osat toiseen. Nahkaa voisi tosin halutessaan syödä, hän huomauttaa. Hän asettaa vaalle ensin jätteet, sitten lihat. Ja kas, lukemat todistavat, että koivista lähes puolet on muuta kuin lihaa. Eri koipien lukemat heittivät muutamilla grammoilla, mutta liha–jämä -suhde pysyi suunnilleen samana valmistajasta riippumatta.

Koipien hinnasta ei silti kannata suin päin kimpaantua. Ne ovat vähintään puolet halvempia kuin pelkkää lihaa sisältävät rintafileet. Anni Juva kehottaa tekemään ostopäätöksen käytön perusteella. Koipia on ehkä hauskempi dippailla, mutta ruuan laitossa rintafileet ovat käytännöllisempiä.

Kuluttaja 7/2008 s. 4
Alkuperäistä tekstiä on lyhennetty ja muokattu ja siihen on tehty oikeinkirjoitusvirheitä.

Vastaukset

1 ja 2) Kaikkea muuta moskaa – luuta, nahkaa, jänteitä – sen sijaan on runsaasti enemmän kuin ennen. • 1) Keskellä virkettä oleva täsmentävä jakso erotetaan ajatusviivoilla sekä alusta että lopusta. 2) Kiteytynyt sanapari sen sijaan kirjoitetaan vakiintuneen tavan mukaisesti erikseen, samoin sen takia, sen vuoksi, sen tähden.

3 ja 4) Kotitalousopettajaksi opiskeleva Anni Juva erottelee kirurgin tarkkuudella lihan yhteen kasaan ja syötäväksi kelpaamattomat osat toiseen. • 3) Sana kotitalousopettaja on yhdyssana. 4) Ilmaus syötäväksi kelpaamaton ei ole yhdyssana. Sanaparin jälkiosana on verbistä johdettu -maton-johdos, jollaiset yleensä kirjoitetaan erikseen edeltävästä sanasta (poikkeuksena merkitykseltään kiteytyneet tai kuvallistuneet ilmaukset, esim. asiaankuulumaton, paikkansapitämätön).

5) Hän asettaa vaa’alle ensin jätteet, sitten lihat. • Eräissä sanan vaaka taivutusmuodoissa tarvitaan heittomerkki erottamaan eri tavuihin kuuluvat a-kirjaimet (k kirjain katoaa eräissä taivutusmuodoissa ns. astevaihtelun vuoksi).

6) Eri koipien lukemat heittivät muutamilla grammoilla, mutta liha–jämä-suhde pysyi suunnilleen samana valmistajasta riippumatta. • Rakenteessa liha–jämä-suhde yhdysmerkin eteen ei tule välilyöntiä (vrt. Suomi–Ruotsi-maaottelu); mahdollinen kirjoitustapa olisi myös liha-jämäsuhde.

7) Koipia on ehkä hauskempi dippailla, mutta ruuanlaitossa rintafileet ovat käytännöllisempiä. • Ruuanlaitto on yhdyssana, koska se on termimäinen ja merkitykseltään kiteytynyt. – Mietityttikö sanan ruoka taivutus: ruoan vai ruuan? Tekstissä on molemmat, ja molemmat ovat oikein. Samassa tekstissä on tietysti usein tyylikkäämpää käyttää vain jompaakumpaa.
Kielikello 4/2008
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »