Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/2008

Etsi ja korjaa

Etsi ja korjaa: oikeinkirjoitusongelmia

Seuraavassa tekstissä on erilaisia oikeinkirjoitusongelmia. Löydätkö seitsemän korjattavaa kohtaa?

Viitostiellä juossut karhu hämmästytti

Moni autoilija varmasti epäili näkökykyään keskiviikko-iltana kello 11:sta aikaan, kun nuori karhu juoksi viitostiellä Mikkelin pohjois puolella. Tommi Laurinsalo oli matkalla etelän suuntaan, kun hän huomasi tien oikealla puolella ojassa jotain. ”Luulin sitä ensin hirveksi. Sitten tajusin, että se oli karhu”, hän kertoo.

”Siinä oli molemmin puolin tietä hirviaidat. Karhu yritti aidasta läpi, mutta ei päässyt.” Laurinsalo pysähtyi bussipysäkille parinsadan metrin päähän ja astui ulos autosta kameran kanssa. ”Karhu juoksi pari kertaa tien poikki. Noin 100 m päässä oli risteys, josta se oli varmaan päässyt tielle”, hän arvioi.

Laurinsalon otoksesta tuli hieman epätarkka, sillä hän oli ollut bongaamassa harvinaista Siperian kurppaa, joka nähtiin maanantaina Tohmajärvellä pohjois-Karjalassa. ”Kamerassa oli vielä kurppasäädöt päällä.”

Heidi Vehviläinen, HS.fi 17.6.2008. Alkuperäistä tekstiä on lyhennetty ja muokattu ja siihen on tehty oikeinkirjoitusvirheitä.

Vastaukset

1, 2 ja 3) Moni autoilija varmasti epäili näkökykyään keskiviikkoiltana kello 11:n aikaan, kun nuori karhu juoksi viitostiellä Mikkelin pohjoispuolella. 1) Yhdyssanan keskiviikkoiltana osien väliin ei tarvita yhdysmerkkiä. Yhdysmerkkiä käytetään vain silloin, kun yhdyssanan alkuosa päättyy samaan vokaaliin, jolla loppuosa alkaa (esim. maanantai-ilta). 2) Numeroon 11 liitetään päätteet yhdyssanan yksitoista taipuvan alkuosan mukaan: yhdentoista > 11:n. Sama koskee kaikkia toista-loppuisia lukusanoja, koska loppuosa toista pysyy aina samassa muodossa (esim. kahdelletoista, viidenneksitoista). 3) Sana pohjoispuoli on yhdyssana.

4) Noin 100 m:n (~ metrin) päässä oli risteys, – –. Lyhenteeseen merkitään lauseyhteyden vaatima taivutuspääte, jos lyhenteen toivottu lukutapa ei käy ilmi seuraavasta sanasta; joskus on yksinkertaisempaa kirjoittaa sana lyhentämättä.

5 , 6 ja 7) – – hän oli ollut bongaamassa harvinaista siperiankurppaa, joka nähtiin maanantaina Tohmajärvellä Pohjois-Karjalassa. 5 ja 6) Kasvi- ja eläinlajien sekä eläinrotujen nimet kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella ja yhdyssanoiksi (esim. uudenseelanninkyyhky, kaukasianmaksaruoho, karjalankarhukoira). 7) Nimityypissä Pohjois-Karjala, Etelä-Saimaa, Länsi-Savo alkuosa kirjoitetaan isolla. Alkuosa rajaa loppuosan ilmaisemasta alueesta osan, johon nimi viittaa (Länsi-Savo on suppeampi alue kuin Savo; vrt. natsi-Saksa, jossa alkuosa ei rajaa Saksasta tiettyä aluetta vaan luonnehtii koko aluetta, samoin esim. kesä-Suomi ’kesäinen Suomi’).
Kielikello 3/2008
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »