Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/2008

Sari Maamies

Kysyttyä

Fatigue on uupumusta

Kysymys: Lääketieteen sanastolautakunnalta oli kysytty, miten pitäisi suomentaa englanninkielisissä teksteissä esiintyvä termi fatigue. Sanaa on käytetty suomenkielisissä teksteissä asussa fatiikki. Onko tämä suositeltavaa?

Vastaus: Lääketieteen kielessä fatigue tarkoittaa äärimmäistä väsymystä, uupumusta. Se voi olla kognitiivista tai fyysistä (esim. MS-potilailla). Englantiin fatigue on lainattu ranskasta, jossa se on yleinen ’väsymystä’ merkitsevä sana.

Lääketieteen sanastolautakunta suosittaa, että englannin (ja ranskan) fatigue-sanasta ei muodosteta asua ”fatiikki”. ”Fatiikin” mallina ovat tropiikki, musiikki -tyyppiset vierassanat, joissa lainanantajakielessä on sanan lopussa -que tai -ic (engl. tropics, ransk. tropiques; music, musique). Fatigue-sanassa on g ja se ääntyy [fatig]. Ranskan (ja englannin) gue-loppuiset sanat ovat suomessa gi-loppuisia: intrigi, dialogi, epilogi, psykologi jne. Näin ollen fatiguesta tulisi fatigi (vrt. intrigi).

Jos siis halutaan muodostaa uusi vierassana, oikea muoto olisi fatigi. Parempi vaihtoehto on kuitenkin tuttu suomenkielinen sana uupumus. Vierasperäisen uudissanan käyttö ei tuo termin merkitykseen mitään sellaista lisää, jota uupumukseen ei sisältyisi.
Kielikello 3/2008
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »