Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2008

Etsi ja korjaa

Etsi ja korjaa: yhdysmerkkejä

Seuraavassa tekstissä on yhdysmerkkipulmia. Löydätkö seitsemän korjattavaa kohtaa?

Lähde lomalle!

Suunnitteletko ulkomaanmatkaa omin päin? Ota yhteyttä, niin ideoidaan yhdessä toiveisiisi sopiva ohjelma. Matkatoimisto Matka-aitalla on vuosien kokemus ryhmä-, kokous-, virkistys- ja riemulomista – mikään ei ole meille vierasta. Palveluissamme on hinta/laatu -suhde kohdallaan. Etsimme aina asiakkaallemme edullisimman vaihtoehdon. Kun keräät 10-hengen ryhmän, saat myös ryhmäetumme hyödyksesi.

Kiinnostaako kulttuuri vai haluatko kohottaa kuntoa etelän lämmössä? Järjestämme myös valmiiksi suunniteltuja teemamatkoja. Tutustu tarjontaamme! Tässä yksi esimerkki:

Kuntoloma Mallorcalla 19.4.-3.5.2008

Nauti Mallorcan keväästä kuntoillen ja luonnossa patikoiden. Majoitus tasokkaassa Miramar -hotellissa, jossa on kuntosali, uima-allas ja tenniskenttä. Lähde patikkaretkelle kokeneen oppaamme johdolla tai vuokraa auto ja tutki saarta omin päin. Yhteistyökumppanimme Euro-Car -autonvuokraamo myöntää asiakkaillemme mukavan alennuksen. Hotellissa toimiva tenavakerho järjestää riemukasta ohjelmaa 3–7 -vuotiaille lapsille.

Vastaukset

1 ja 2) Palveluissamme on hinta-laatusuhde (tai hinta–laatu-suhde) kohdallaan. Ilmauksessa ”hinta/laatu suhde” on kaksi korjattavaa kohtaa: vinoviivaa (eli kauttaviivaa) ei suositella rinnasteisten osien erottimeksi, vaan osien välillä käytetään yhdysmerkkiä ja rakenteen jälkiosa (suhde) kirjoitetaan kiinni alkuosaan (hinta-laatusuhde). Toinen tapa on erottaa rinnasteiset osat ajatusviivalla ja liittää jälkiosa alkuun yhdysmerkillä (hinta–laatu-suhde).

3) Kun keräät 10 hengen ryhmän, – –. Ilmaus 10 hengen ei ole yhdyssana (sen huomaa, kun kirjoittaa numeron kirjaimin: kymmenen hengen), joten yhdysmerkkiä ei tarvita. Kirjoitusasu ”10-hengen” on virheellinen. Ilman yhdysmerkkiä samoin esim. 10 vuotta, 2 hengen huone, 4 viljan sämpylä.

4) Kuntoloma Mallorcalla 19.4.–3.5.2008 Päivämäärien väliin tarvitaan yhdysmerkkiä pitempi viiva eli ajatusviiva.

5) Majoitus tasokkaassa Miramar-hotellissa, jossa – –. Yhdysmerkin eteen ei tule välilyöntiä, koska rakenteen alkuosa ei ole sanaliitto eli useamman, erilleen kirjoitettavan sanan ryhmä.

6) Yhteistyökumppanimme Euro-Car-autonvuokraamo – –. Rakenteen alkuosa Euro-Car ei ole sanaliitto, koska sanoja yhdistää yhdysmerkki. Siksi jälkimmäisen yhdysmerkin eteen ei tule välilyöntiä.

7) – – ohjelmaa 3–7-vuotiaille lapsille. Selitys on sama kuin edellä: rakennetta 3–7 ei katsota sanaliitoksi, koska numeroiden välissä on viiva (tässä ajatusviiva). Siksi yhdysmerkin eteen ei tule välilyöntiä. Samoin 7-vuotias (vrt. 3–7 vuotta, 7 vuotta).

Yhdysmerkin ja ajatusviivan käytöstä on ohjeita mm. Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaassa (s. 37–41 ja 236–242), Kielikelloissa 3/1998 ja 2/2006.
Kielikello 2/2008
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Yhdysmerkki - (Vapaasti luettavissa)

Yhdysmerkki - (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »