Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2008

Riitta Eronen

Uutisia

Kielenhuoltoa Tukholmassa

Tukholmassa järjestettiin huhtikuussa Kielineuvoston ja Suomen instituutin kielenhuoltoseminaari, joka keräsi viitisenkymmentä kuulijaa – mm. ruotsinsuomalaisia opettajia ja toimittajia. Esitelmien aiheita olivat mm. suomalaisten englanti (”oma, vieras vai toinen kieli?”), josta puhui Jyväskylän yliopiston professori Sirpa Leppänen, ja ruotsinsuomalaisten nuorten suomenkielisillä radiokanavilla käyttämä puhekieli. Sitä tutkinut Anu Muhonen Tukholman yliopistosta kertoi, että radiosuomi saa kyllä vaikutteita ruotsista ja englannista, mutta niitä käytetään puheessa voimavaroina ja lisänä; suomi tuntuu silti pysyvän selvästi erillisenä, omana kielenään. Molemmissa mainituissa esitelmissä sivuttiin myös uudissanoja, jotka olivat toinen omista ajankohtaisaiheistani (”uudissanoja ilmastotalkoista ystäväkirjaan”). Uudissanojahan syntyy paljon juuri englannin vaikutuksesta, ja ne leviävät tehokkaasti median, siis radionkin, kautta.

Ruotsinsuomen huolto siirrettiin v. 2006 Kielineuvostoon (Språkrådet), joka on Kielen ja kansanperinteen tutkimuslaitoksen (Institutet för språk och folkminnen) kielenhuolto-osasto. Kielenhuollon saaminen valtion viraston toiminnaksi oli erittäin tärkeää – sen puolesta oli toimittu vuosia. Samalla se merkitsi Ruotsinsuomalaisen kielilautakunnan lakkauttamista. Lautakunta oli Ruotsin vähemmistökielten huollon edelläkävijä. Se toimi yli 30 vuotta ja antoi suuren määrän suomenkielisiä termisuosituksia ja muita kielineuvoja sekä julkaisi edelleenkin ilmestyvää Kieliviesti-lehteä. Lautakunnan monipuolisesta toiminnasta on kirjoitettu historiikki, joka ilmestyi kesäkuussa 2008.Kielikello 2/2008
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »