Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/1994

Sari Maamies

Tähdenvälejä

Mediapeliä

Vuoden 1994 presidentinvaalit olivat joukkoviestimien juhlaa – koimme siis kaikkien aikojen mediavaalit. Yhtäkkiä sana media alkoi toistua tiheään. Presidenttiehdokkaat paistattelivat mediajulkisuudessa ja hyödynsivät mediavoimia. Mediarummutus oli äänekästä, teetettiin mediagallupeja ja arvosteltiin mediaosaamisen tasoa. Ehdokkaat taistelivat mediasuosiosta, kävivät mediasotaa ja väittelivät mediapelin osuudesta vaalin lopputulokseen. Vaaleista kehkeytyi todellinen mediatapahtuma.

Media-alkuisia yhdyssanoja voisi luetella kymmeniä, ja lisää syntyy koko ajan. Tärkeän ja tyylikkään tuntuisesta mediasta on tullut muotisana, jota käytetään kritiikittömästi tilanteessa kuin tilanteessa. Median varjoon ovat tyystin jääneet tutut ja hyviksi koetut sanat viestin, joukkoviestin, tiedotusväline, lehdistö, radio ja televisio.

Sana media ei sinänsä ole mikään viime vuosien uudissana, mutta nyt se on jostain syystä noussut suosioon. Suomen kielen perussanakirja selittää sanan seuraavasti: ”lehdet, radio ja televisio, mainostaulut tms. viestinnän kanavana; viesti(e)n välittäjä, viestin; ilmaisuväline”. Kirjan esimerkit valaisevat sanan käyttöä: ”Käyttää televisiota kampanjan mediana.” ”Videokuva taiteilijan mediana.” Merkitykseltään media on siis laajempi kuin viestin tai tiedotusväline.

Media on latinalaisperäinen sivistyssana, ja sen vierasperäisyys aiheuttaa ääntämisongelmia: puhutaan muodikkaasti ”meediasta” ja ”meedioista”. Sanassa on kuitenkin lyhyt e, joka myös äännetään lyhyenä [media], ei siis ”meedia”. Medioista ei ainakaan vielä ole tullut meedioita eli yliluonnollisten viestien välittäjiä!


Kielikello 2/1994
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »