Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2008

Riitta Eronen

Kysyttyä

Kansalaissota vai sisällissota?

Kysymys:Vuoden 1918 kansalaissodasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 90 vuotta. Aihetta on jo alkuvuodesta käsitelty paljon tiedotusvälineissä. Niistä on myös kyselty, mikä on sopivin nimitys sodalle – viime aikoinahan on ruvettu puhumaan kansalaissodan sijasta sisällissodasta, miksi?

Vastaus: Varhaisimpia, molempien osapuolten käyttämiä ja kansanomaisia nimityksiä olivat kapina ja punakapina. Sota sai sittemmin monta nimitystä, joista valkoisen osapuolen käyttämä vapaussota myöhemmin yhdistyi voittajiin. Vasemmiston käyttämä luokkasota viittaa yhteiskuntaluokkien väliseen sotaan. Harvemmin käytetty veljessota on tunteisiin vetoava, sanakirjojen mukaan jopa ”ylätyylinen”. Toisen maailmansodan jälkeen yhteiseksi, neutraaliksi termiksi vakiinnutettiin kansalaissota. Tarkkaan ottaen ei kuitenkaan ollut kyse vain Suomen kansalaisten välisestä sodasta, vaan mukana oli ulkopuolisiakin. Tätä pidetään kansainvälisesti sisällissodan tunnusmerkkinä, ja historiantutkimuksessa onkin laajalti päädytty käyttämään sanaa sisällissota vuoden 1918 tapahtumista. Sitä on käyttänyt ja suosittanut mm. professori Heikki Ylikangas. Tiedotusvälineissä näkee silti yhä käytettävän myös kansalaissota-sanaa, ja eri yhteyksissä voi tietysti tilanteen mukaan käyttää muitakin.
Kielikello 1/2008
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »