Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2008

Uutisia

Kielitoimiston sanakirjasta uusi sähköinen versio

Sähköisestä Kielitoimiston sanakirjasta ilmestyy päivitetty versio keväällä 2008. Sanakirjassa on noin 1 000 hakusanaa enemmän kuin edellisessä sähköisessä versiossa (2004), ja muutoksia on tehty lähes 4 000 sana-artikkeliin. Näihin lukuihin sisältyvät Kielitoimiston sanakirjan painettuun kirjaversioon (2006) tehdyt muutokset ja lisäykset. Sanakirjan uusia hakusanoja ovat esimerkiksi ajatushautomo, eläinsuojelurikos, energiansäästölamppu, kaukojäähdytys, kotiteatteri, retro, verkkourkinta ja äijähuumori.

Sähköiseen sanakirjaan liittyvää paikannimiaineistoa, Asutusnimihakemistoa, on päivitetty siten, että vuosien 2005–07 kuntaliitokset on otettu huomioon (esimerkiksi Toijala ja Viiala ovat yhdistyneet Akaan kunnaksi). Asutusnimihakemisto kertoo, miten Suomen paikannimiä taivutetaan (esimerkiksi Kiihtelysvaarassa mutta Rautavaaralla, Paraisilla mutta Kaustisella).

Sähköistä sanakirjaa saa sekä cd-rom-versiona että internet- ja intranetversiona. Internetversio kuuluu Kielikone Oy:n MOT-sanakirjastoon.

Kielitoimiston sanakirjan sisältöä ja ensimmäistä sähköistä versiota on esitelty Kielikellossa 4/2004 ja painettua kirjaversiota numerossa 3/2006 (ks. Lue myös). Tarkempia tietoja sanakirjasta ja sen hankinnasta samoin kun uuden version ilmestymisestä saa Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen verkkosivulta osoitteesta www.kotus.fi.
Kielikello 1/2008
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Kielitoimiston sanakirja (Vapaasti luettavissa)

Kielitoimiston sanakirjasta painettu versio (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »