Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2008

Leena Joki

Uudissana

Olohuoneesta kotiteatteri?

Ensin oli kirjahylly. Kirjojen lisäksi siihen sijoitettiin radio, sitten televisio.

Nykyisin on kotiteatteri eli kodin viihdekeskus, jonka odotetaan tarjoavan vahvoja tunne-kokemuksia ja jota jotkut nimittävätkin elämyskeskukseksi. Laitteiston keskeisenä visuaalisia elämyksiä tuottavana elementtinä on taulutelevisio, jonka kuvaruutu eli arkisemmin skriini ulottuu parhaimmillaan huoneen nurkasta toiseen. Digitelevisiossa on teräväpiirtokuva, oli sitten kyseessä plasmanäyttö tai nestekidenäyttö (LCD). Vastaanottimeen liitetään tallentava DVD-soitin eli DVD-tallennin ja pelikonsoli.

Elämykseen kuuluu vahvasti myös auditiivinen puoli. Täyden nautinnon viihdekeskuksessa on useita satelliittikaiuttimia, joiden oikeanlainen sijoittelu tilaan on tärkeää optimaalisen äänikuvan aikaansaamiseksi. Lisäksi tarvitaan erityisesti matalia taajuuksia toistava subwoofer (”alabassokaiutin”), tuttavallisesti subbari tai subi, kotoisan leikillisesti myös suppanen. Kun vain mahtava on kaunista, subwoofer-mainos voi houkutella jopa näin: ”Tunne räjähtävä tuulen henkäys ja syvimmätkin bassot.”

Kotiteatteri ja viihdekeskus voivat tarkoittaa paitsi viihde-elektroniikkalaitteiden kokonaisuutta myös koko huonetta mukitelineet sisältävine kotiteatterisohvineen. Huoneeseen on sijoitettu lisäksi ralliauton istuinta muistuttava pelituoli, johon voi kytkeä paitsi pelikoneen myös esimerkiksi MP3-soittimen. Jos tila on mediahuone, siihen kuuluu tietysti tietokone ja laajakaistayhteys. Tällainen tila on ihanteellinen työn ja huvin yhdistämiseen, mikä tuntuu olevan tavoiteltavaa aikamme ihmiselle (homo technicus).

Happamia, sanoo vanhan ajan humanisti elektroniikkateollisuuden cocktaileista. Mutta viihdekeskus, teräväpiirtokuva, mediahuone ja moni muu – humanisti voi iloita uusista, kuvaavista suomen sanoista. Sana kotiteatteri tosin tuo mieleeni lasten teatteriesitykset ja varjokuvaleikit, joskin ymmärrän kyllä, että kotielokuvateatteri on turhan pitkä sana. Kotistudio puolestaan vie ajatukset äänittämön suuntaan: tätä sanaa käytetäänkin mm. tietokoneesta, jossa on äänitys- ja editointimahdollisuudet.

Subwoofer kaipaisi kyllä kotoisaa neutraalityylistä vastinetta. Kollega ehdotti asiallista mutta pitkää matalataajuuskaiutinta, josta näytti olevan pari esiintymää Internetissä. Olisiko muita ehdotuksia?

Kirjoittaja on Kielitoimiston sanakirjan toimittaja.

 




Kielikello 1/2008
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)



Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »