Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/2007

Riitta Eronen

Kysyttyä

Rehua kissalle?

Joissakin sanomalehdissä julkaistiin toukokuussa 2007 Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) tiedotteeseen perustunut STT:n välittämä uutinen, jossa kerrottiin, että eräistä kissanrehuista on löytynyt kiellettyä muuntogeenistä maissia. Lukijoita on hämmentänyt sanan rehu käyttäminen kissan ravinnon yhteydessä.

Evira valvoo elintarvikkeita (ihmisen ravintoa) ja rehuja (eläimen ravintoa). Elintarvikkeiden luokitus on viranomaisnäkökulmasta näin kaksijakoinen. Lemmikkien ruoat kuuluvat rehuvalvonnan piiriin. Rehu on siis ammattitermi, jota saatetaan käyttää myös esim. eläinlääkäriasemien koiranruokalaskuissa. Yleiskielessä rehu-sanalla tarkoitetaan kuitenkin tavallisimmin kotieläinten ja varsinkin tuotantoeläinten ruokaa, kun taas lemmikkien ruoasta puhuttaessa käytetään esim. sanoja koiran- ja kissanruoka. Viranomaisen tiedoteteksti on STT:n uutisessa ja lehdissä ilmeisesti julkaistu lähes sellaisenaan. Olisi toki ollut tyylikkäämpää lehtiuutista varten yleiskielistää tekstiä ja puhua kissanruoasta. Joissain lehdissä näin oli tehtykin.

 
Kielikello 3/2007
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »