Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2007

Aino Piehl

Kysyttyä

Etyj-puheenjohtajuuden lyhennesanat

Suomesta tulee vuodeksi 2008 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön puheenjohtaja. Järjestöllä on pitkä ja hankala nimi, ja siitä käytetäänkin usein lyhennettä ETYJ tai Etyj. Omat hankaluutensa on kuitenkin myös lyhenteen käytössä. Etyjin toimielimiin kuuluvat mm. demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimisto, jonka lyhenne on ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights), ja talous- ja ympäristöasioiden koordinaattorin toimisto (Office of the Co-ordinator of OSCE Economic and Environmental Activities), jonka lyhenne on OCEEA.

Muistakin Etyjin toiminnoista käytetään lyhennesanoja. Kannattaa muistaa, että lyhenteet on syytä aina selittää ja että kohtuullisen lyhyistä ilmauksista on parempi käyttää koko sanaa. Sellainen on esimerkiksi mediavaltuutettu, jonka lyhenne on FOM (Representative of the Freedom of the Media).

Kaikki edellä mainitut lyhenteet voidaan lausua sanamaisesti eli lyhennesanana. Sellainen on kätevämpi käytössä kuin pitkä nimi. Etyj on kuitenkin sikäli pulmallinen, että j-loppuinen sana on vaikea lausua. Siksi on usein selvempää käyttää puheessa ilmausta Ety-järjestö. ETYJ, ODIHR ja OCEEA voidaan kirjoittaa isoin tai pienin kirjaimin, joten myös kirjoitusasut Etyj, Odihr, Oceea ovat mahdollisia. Isokirjaimista pidetään yleensä tyyliltään virallisempana. Lyhennesanoihin pääte lisätään suoraan ilman kaksoispistettä. Päätteen muoto riippuu siitä, miten lyhennesana äännetään: Etyjin, Odihria, Oceealle. Silloinkin kun käytetään kokonaan isokirjaimista muotoa, pääte kirjoitetaan pienin kirjaimin: ETYJin, ETYKille, ODIHRia, OCEEAlle.

Kaikki nämä lyhenteet voidaan taivuttaa myös kaksoispisteen avulla, mutta silloin ne eivät enää ole lyhennesanoja. Ne lausutaan tässä tapauksessa joko sanomalla lyhenteen edustama ilmaus (vaikkapa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö) kokonaan tai – tosin äärimmäisen harvoin – luettelemalla kirjaimet (”ee-tee-yy-jii”). Kun ne taivutetaan kaksoispisteen avulla, ne kirjoitetaan aina isoin kirjaimin: ETYJ:öön (järjestöön), ETYK:ta (kokousta), ODIHR:iin (rightsiin), OCEEA:n (oo-see-ee-ee-aan). Kaksoispistettä käytettäessä ei taivuteta sanamaisesti, ei siis ”ETYJ:iin” tai ”ODIHR:ille”.

 
Kielikello 4/2007
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »