Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2007

Aino Piehl

Kysyttyä

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri

Uudessa hallituksessa on jälleen eurooppaministeri. Tosin ministeri Astrid Thorsin nimikkeessä on kaksi osaa: maahanmuutto- ja eurooppaministeri. Tämän tittelin oikeinkirjoitus tuottaa selvästi pulmia, koskapa tiedotusvälineissä on näkynyt myös muotoa Eurooppa-ministeri.

Kielitoimiston sanakirjassa ja Valtioneuvostosanastossa suositeltu muoto on kuitenkin eurooppaministeri, pienellä alkukirjaimella ja ilman yhdysmerkkiä kirjoitettuna. Näin nimike kirjoitettiin jo edellisten eurooppaministerien Kimmo Sasin ja Ole Norrbackin aikana.

Sana liittyy muiden pienikirjaimisten eurooppa-alkuisten sanojen joukkoon. Niissä alkuosa ei viittaa maanosaan, vaan Euroopan unioniin. Näitä ovat esimerkiksi eurooppaoikeus (Euroopan unionin oikeus) ja eurooppayhtiö (EU:n luoma yhtiömuoto). Sanoista voisi syntyä väärä mielikuva, jos ne kirjoitettaisiin isolla alkukirjaimella. Esimerkiksi Eurooppa-oikeus tuo mieleen Eurooppaa koskevan oikeusjärjestyksen, kun taas Eurooppa-yhtiö näyttää yhtiöltä, jonka nimi on Eurooppa.

Pienikirjaimisuus kertoo siitä, että alkuosa ilmaisee lajia. Näin on esimerkiksi sanoissa suomityttö, steinerkoulu, ja braillekirjoitus, joissa alkuosa myös osoittaa lajia. Vastaavasti, mutta tutummin, lajia ilmaisevat sellaiset genetiivimuotoiset alkuosat kuin ranskanleipä ja brysselinpitsi. Sama tehtävä on alkuosalla sanassa eurooppaministeri. Se ilmaisee ”ministerilajia” ja kertoo, että tämä ministeri hoitaa EU-asioita, Suomen kannanottojen koordinointia.Kielikello 2/2007
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »