Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2007

Sari Maamies

Standardi asiakirjan tekstin asettelusta

Maaliskuussa 2007 vahvistettiin jo kahdeksas painos standardista SFS 2487 ”Asiakirjan tekstin asettelu ja tunnistetiedot”. Standardin ensimmäinen painos julkaistiin vuonna 1972 nimellä ”Järjestelmällinen konekirjoitus”. Tekniikan kehitys ja asiakirjojen laatijoiden tarvitseman tiedon laadun muutos näkyy standardissa siis nimeä myöten.

Standardi auttaa, kun on aseteltava kokouskutsun, pöytäkirjan tai tarjouksen teksti tai kun suunnitellaan esimerkiksi organisaation koko henkilöstön käyttöön tarkoitettuja sähköisiä asiakirjapohjia. Standardista selviää, miten sijoitetaan logo (standardi suosittelee vasenta yläkulmaa), miten tunnistetiedot, kuten päiväys, asiakirjan otsikko, yrityksen yhteystiedot jne. Standardi luo ja ylläpitää yhtenäisiä käytäntöjä, jotka helpottavat ja nopeuttavat sekä kirjoittajan että lukijan työtä. Standardin mukaiset asiakirjapohjat yhdenmukaistavat yrityksen ulkoista ilmettä, ja kun kirjoittajan energiaa ei kulu asiakirjan muotoseikkoihin, hän voi keskittyä itse asiasisältöön ja sen laatuun.

Asiakirjan tekstin asettelu ei varsinaisesti kuulu Kielitoimiston asiantuntemuksen piiriin, mutta neuvonnassa näitäkin asioita toisinaan kysytään. Esimerkiksi tittelin alkukirjaimeen kirjeen allekirjoituksissa sekä otsikoiden kirjoittamistapaan on pyydetty apua. Standardin kanta on, että tittelit kirjoitetaan allekirjoituksissakin pienellä alkukirjaimella. Otsikoiden kirjoittamisesta se antaa uuden ohjeen: standardi suosittaa nyt, että otsikoissa ja tunnistetiedoissa käytetään tästedes vain isoa alkukirjainta; aiempi suositus oli käyttää suuraakkosia. Tarvittaessa otsikkoa voidaan korostaa lihavoinnilla tai hiukan muuta tekstiä suuremmalla pistekoolla.

Standardi on saatavissa sekä paperijulkaisuna että sähköisenä PDF-tiedostona Suomen Standardisoimisliitosta.Kielikello 2/2007
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »