Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2006

Erkki Laine

Lukijoilta

Kaikki eivät ole bongareita

Pekka Rahko puuttui viime Kielikellossa (3/2006) bongata-verbin oikeaan käyttöön. Hänen mukaansa lintuharrastus ei ole pelkkää bongausta, vaikka näin yleisesti kuvitellaankin.

Rahko on aivan oikeassa. Lintuharrastajia on monenlaisia, ja bongarit ovat heistä vain pieni, joskin hyvin näkyvä ryhmä. Julkisuudessa kaikkia lintuharrastajia pidetään kuitenkin miltei aina bongareina. Suunnilleen sama asia olisi väittää, että kaikki punaiset autot ovat paloautoja.

Virhe toistuu televisiossa ja lehdistössä tuon tuostakin. Ehkä yllättävintä on kuitenkin se, etteivät edes sanakirjojen tekijät ole olleet selvillä verbin täsmällisestä merkityksestä. Esimerkiksi Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaiseman Suomen kielen perussanakirjan (3. painos 1995) mukaan ”bongata = tehdä näköhavainto jstak (harvinaisesta) lintulajista”. WSOY:n Iso sivistyssanakirja (1. painos 2005) puolestaan ilmoittaa, että ”bongata = havainnoida tunnistettuja (usein kuitenkin myös harvinaisia) lintuja”.

Kumpikin tieto on vähän sinne päin. Oikea ilmaus olisi: ”tehdä näkö- tai kuulohavainto jstak (harvinaisesta) lintulajista ennakkoon saadun tiedon tai vihjeen perusteella”. Jos tätä ennakkotietoa ei ole, kyseessä on spontaani havainto eikä bongaus, aivan kuten Rahko toteaa. Bongaus voi myös epäonnistua, jos lintu jääkin havaitsematta. Silloin kyseessä on nuijaus.

Kieli tietysti kehittyy jatkuvasti, ja sanojen merkitykset saattavat muuttua. Siitä huolimatta kaikista lintuharrastajista tuskin koskaan tulee bongareita. Itsekin olen tehnyt tuhansia lintuhavaintoja, nähnyt miljoonia lintuja, mutta bongannut vain joitakin kymmeniä.

toimitussihteeri
lintuharrastaja
tilaisuuden tullen myös bongari
Kielikello 4/2006
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Lintuharrastus ei ole pelkkää bongausta (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »