Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2006

Pirjo Mikkonen

Kysyttyä

Miten kirjoitetaan kehärata ja oikorata?

Viimeaikaisia puheenaiheita ovat olleet uudet junaratahankkeet. Yksi niistä on kehärata, joka yhdistää Martinlaakson radan Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta päärataan. Se on osa ns. kaupunkirataa. Se on Suomen ensimmäinen kehärata, mutta emme voi tietää, milloin rakennetaan jonnekin muualle uusia kehäratoja, niin kuin on rakennettu useita kehäteitäkin. Radasta kirjoittavilla ei ole ollut varmuutta, pitääkö sana kirjoittaa isolla vai pienellä alkukirjaimella.

Sana kehärata luokittelee radan tietyn tyyppiseksi. Sana on siis yleisnimi, ja kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Muita rataluokkia ovat päärata, sivurata ja kaupunkirata. Rannikkoa myötäillen kulkee rantarata; vuoristorataa Suomessa ei ole muualla kuin Linnanmäellä, mutta oikorata on.

Käsitettä kehärata ja sen kirjoitustapaa sekoittaa tieto, että Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunta päätti tammikuussa 2005 antaa uuden radan viralliseksi nimeksi Kehärata (ruots. Ringbanan). Tuo rataosuus on siis nimetty Kehäradaksi. Nimeksi ei pitäisi panna pelkkää yleissanaa, termiä. Parempi vaihtoehto olisi ollut *Vantaan kehärata tms. Käytännössä todennäköisestisti on joka tapauksessa tarkennettava paikannimen avulla, mitä rataa tarkoitetaan.

Nimitys oikorata on paremmassa asemassa. Keravan ja Lahden välille avatusta oikaisevasta rataosuudesta on virallisestikin käytetty nimiä Keravan-Lahden oikorata ja Lahden oikorata. Sana oikorata on siis yleisnimi, joka kertoo, että rata kuuluu oikoteiden ja yleensä oikaisevien reittien luokkaan.
Kielikello 4/2006
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »