Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2006

Minna Haapanen

Kysyttyä

Avustavia koiria

Keskuudessamme liikkuu eri tehtävissä ihmisiä avustavia koiria, esimerkiksi sokean opastamiseen koulutettuja opaskoiria. Liikuntavammaisia auttavat avustajakoirat, jotka osaavat noutaa esineitä, avata ovia, sytyttää valoja ja vaikkapa kutsua hissin. Avustajakoirien valjaissa tai liiveissä on symbolina pyörätuoli; sokeiden opaskoirillahan symbolina on punainen risti. Kuulokoiria koulutetaan kuulovammaisten avuksi. Niiden on opittava ilmoittamaan omistajilleen esimerkiksi puhelimen, ovikellon tai palovaroittimen äänestä – ilman haukkua.

Suomessa on ollut muutamia vuosia myös kaverikoiratoimintaa. Työasunaan keltaista huivia kaulassaan käyttävät kaverikoirat ovat tavallisia perhekoiria, jotka käyvät ilahduttamassa ihmisiä päiväkodeissa, vanhainkodeissa ja vammaisten palvelukeskuksissa. Vaativamman erikoiskoulutuksen läpäisseet terapiakoirat voivat olla mukana myös erilaisissa hoitotilanteissa.

Koirat voivat olla avuksi myös onnettomuuksien jälkihuollossa. Pelastuskoirat on koulutettu avustamaan erilaisissa pelastustehtävissä. Sortuneiden rakennusten raunioihin jääneitä ihmisiä etsivät rauniokoirat, ja lumivyöryn alle jääneitä paikallistavat laviinikoirat (laviini = lumivyöry). Myös ruumiita etsiviä ruumiskoiria tarvitaan joskus pelastustoimissa.

Puolustusvoimien partio- ym. tehtäviin koulutettujen sotakoirien lisäksi armeijalla on apunaan mm. kätkettyjen pommien etsintään koulutettuja pommikoiria ja miinakenttien purkamisessa auttavia, räjähteet haistavia miinakoiria. Koirat auttavat myös Rajavartiolaitoksen rajavartijoita: rajakoirat eli rajavalvontakoirat ovat avuksi ihmisten jäljittämisessä, ja ennen konttikoiriksi nimitetyt, nykyään rajatarkastuskoiriksi kutsutut koirat auttavat etsimään salakuljetettavia ihmisiä rekkojen konteista ja rahtitiloista. Huumeiden vainuamiseen koulutettuja huumekoiria käytetään mm. tullin apuna.

Koirien avulla selvitetään myös rikoksia. Koska jokaisella ihmisellä on yksilöllinen ominaishajunsa, hajutunnistuskoirat (eli hajukoirat tai tunnistuskoirat) pystyvät esimerkiksi asetta haistettuaan löytämään sitä käyttäneen henkilön. Tulipalojen syttymissyitä selvitettäessä voi olla apua palokoirista: ne tunnistavat hajun perusteella palavan nesteen määrän ja alkuperän.

Piirros Irma Nissinen

 
Kielikello 4/2006
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »