Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2006

Liisa Nuutinen

Kysyttyä

Vastahuijaus

Kielikellon edellisessä numerossa (3/2006) kerrottiin, että Tietotekniikan termitalkoot suosittaa atk-alan sanan phishing suomalaiseksi vastineeksi termiä verkkourkinta. Verkkourkinnalla pyritään hankkimaan luottamuksellista tietoa (rikollisiin tarkoituksiin) tekeytymällä tiedon käyttöön oikeutetuksi tahoksi. Verkkourkintaa yritetään tehdä tehottomaksi muun muassa vastahuijauksella (englannin scambaiting; scam baiting). Kyseessä on sähköpostin tai WWW-sivun välityksellä tapahtuva huijauksen vastustamisen muoto, joka pyrkii kuluttamaan huijareiden aikaa ja resursseja niin paljon kuin mahdollista, jotteivät he ehtisi huijata todellisia kohteita. Vastahuijauksessa vastahuijari vastaa huijausviestiin tekeytyen mahdolliseksi uhriksi.

Verkkosanoja

Tänä syksynä Sanastokeskus TSK:n Tietotekniikan termitalkoissa on käsitelty Internet-, netti-, veppi-, verkko-, web- ja WWW-alkuisia termejä ja pohdittu niiden yhtenäistämistä ja päivittämistä. Termeistä osa on ollut vaihtoehtoisia, osa rinnakkaisia (joskin erityylisiä) Internetiin viitattaessa. Nyt päädyttiin siihen, että termitalkoot ei suosittele web-alkuisia termejä.

Monissa yhteyksissä englannin web-sanan tilalla voi käyttää suomen verkko-sanaa (esimerkiksi WWW-sivu, verkkosivu). WWW-alun rinnalla voi käyttää aina myös pienikirjaimista www-alkua. Englannin webmaster on suomeksi (henkilön toimenkuvasta riippuen) joko sivustovastaava tai verkkovastaava; myös WWW-vastaava on mahdollinen. Englannin web camera on suomeksi Internet-kamera tai verkkokamera (arkityylissä myös nettikamera). Webcasting on Internet-lähetys tai verkkolähetys. Aina verkko-alku ei kuitenkaan sovi, esimerkiksi WWW-osoitteesta ei suositella käytettäväksi termiä verkko-osoite, koska verkko-osoite voi olla jokin muukin kuin WWW-osoite.

Työryhmä päätti nostaa netti-alkuiset termit synonyymiksi Internet-termien rinnalle huomauttaen kuitenkin, että netti-sanat ovat edelleen tyyliltään arkisia. On kuitenkin aavisteltavissa, että netti-sanojen yleistyessä niitä aletaan vähitellen pitää myös virallisempiin yhteyksiin sopivana.

Termitietueissa tähän saakka olleet www-alkuisten termien synonyymit veppisivu, veppisivusto, veppiosoite ja veppi työryhmä päätti poistaa, koska veppi-sanoja ei juuri käytetä etenkään netti-sanojen yleistyttyä.

Sanastokeskus TSK:n Tietotekniikan termitalkoot on projekti, jossa laaditaan suosituksia ajankohtaisista tietotekniikan termeistä. Termitalkoot koostuu kahdesta työryhmästä: neljä kertaa vuodessa kokoontuu 8-henkinen koordinointiryhmä, joka valitsee käsiteltävän aineiston ja tekee ehdotukset suositettavista termeistä. Ryhmän sihteerinä ja kokoonkutsujana toimii TSK:n terminologi. Koordinointiryhmän ehdotukset lähetetään lausuntoryhmän jäsenille, jotka kommentoivat niitä sähköpostitse, ja sen jälkeen koordinointiryhmä viimeistelee suositukset. Lausuntoryhmässä on tällä hetkellä noin 90 jäsentä useasta eri organisaatiosta. Lausuntoryhmään voi tulla mukaan kuka hyvänsä tietotekniikan termistöstä kiinnostunut ilmoittautumalla Sanastokeskus TSK:hon (termitalkoot@tsk.fi). Termisuosituksia on nyt lähes 300, ja ne löytyvät Sanastokeskus TSK:n WWW-sivuilta osoitteesta http://www.tsk.fi/termitalkoot.Kielikello 4/2006
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Mitä tarkoittaa phishing? (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »