Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2006

Leija Arvassalo

Kirjoja

Pilkuntarkkaa poliisityötä

Monet kielestä kiinnostuneet ovat varmasti ehtineet hankkia hyllyihinsä Kielipoliisin käsikirjan (2005). Tänä syksynä sen rinnalle on ilmestynyt pari uutta kieliopasta: Hauskaa kielenhuoltoa!  Kielenhuollon opas (ks. Lue myös) ja Pilkulleen! Opas välimerkkien käyttöön.

Pilkun paikka

Pirkko Leinon Pilkulleen on kielenkäytöstä lähtevä opas, jonka kiitollisimmat käyttäjät ovat varmasti koululaiset ja heidän opettajansa. Tämän takaa perinteinen lähestymistapa kielioppiin. On olemassa virkkeitä ja lauseita, jotka pitää pystyä erottamaan toisistaan. Eronteon perusteella opitaan käyttämään välimerkkejä. Pilkulleen selvittää merkki kerrallaan, miten kutakin niistä käytetään.

Esitystavan selvyydestä huolimatta oppaaseen on jäänyt pieniä mutta kiusallisia virheitä. Puolilainausmerkkejä käytetään väärin, ja ajatusviiva on hypännyt yhdysmerkin paikalle. Kehottaapa teos jopa kirjoittamaan virheellisesti ”Isossa Britanniassa” [pitää olla: Isossa-Britanniassa] (s. 115). Vika ei ehkä ole kirjoittajan, mutta lukijalle tulee kummallinen olo – eikö minun oppaan ostajana ja siitä tukea etsivänä kuuluisi saada rahani vastineeksi oikeaa tietoa?

Pilkulleen-oppaan esimerkit ovat usein niukkoja, mutta tehtävissä käsitellään pidempiä tekstipätkiä. Kirjan tehtävät ovat varsin mallikkaita. Niitä on riittävästi, ja ne ovat tarpeeksi laajoja. Lisäksi ratkaisut voi tarkistaa lopusta. Käyttäjää ilahduttaa myös täsmällinen sisällysluettelo.

Kielipoliisin kuulustelussa

Kielipoliisin käsikirja on tyystin toisenlainen kielikirja. Se koostuu eri kirjoittajien artikkeleista, joista monet ovat tyyliltään esseemäisiä. Kokoelmassa on sekä pohdiskelevia osuuksia että raikkaita ja hauskoja näkemyksiä. Mukava monipuolisuus johtunee siitä, että kirjoittajat edustavat useita aloja: artikkeleissa katsotaan kieltä niin professorin, filosofin, toimittajan, tutkijan kuin kielenhuoltajan silmin.

Kielipoliisin käsikirjan huumori perustuu poliisi-teemaan, mikä näkyy muun muassa jaksojen otsikoissa. Niissä käytetään sanastoa, joka liitetään tavallisesti virkavaltaan, esimerkiksi Johtolankoja, Kansainväliset operaatiot ja Kielipoliisikoulun kenttätyöjakso. Ajatus on hieno: käsitellään kielenhuoltoa itseironisesti, siitä näkökulmasta, josta kielenhuoltajia joskus pilkataan. Toivottavasti idea myös toimii. Vaarana nimittäin on, että lukuisat toistensa pilkkuvirheistä huomauttelevat, Kielipoliisi-nimimerkkiä käyttävät verkkojuttelun harrastajat ja verkkopäiväkirjojen pitäjät eivät ymmärrä tällaista ironiaa.

Kielipoliisin käsikirjasta puuttuu asiahakemisto. Puute voi olla hyödyksikin, koska lukijan on pakko tutustua kirjaan hieman syvemmin; sitä ei voi helposti käyttää pelkkänä sääntökokoelmana. Tästä voi olla hyvillään. Tarvitsemme näet pilkkusääntökoosteiden lisäksi asennekasvatusta ja laajaa tietoisuutta kielenkäytöstä.

Leino, Pirkko: Pilkulleen! Opas välimerkkien käyttöön. Otava 2006.

Muikku-Werner, Pirkko (toim.): Kielipoliisin käsikirja. Tammi 2005.
Kielikello 4/2006
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Keveyttä kirjoittamiseen (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »