Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/2006

Sanna Oksanen

Kysyttyä

Penkiltä pankolle

Miksi höyläpenkkiä sanotaan penkiksi eikä pöydäksi, vaikka se muistuttaa ulkonäöltään enemmän vankkarakenteista pöytää kuin istuinta? Suomen murteissa puusepän höyläysalustaa on kutsuttu mm. höyläpöydäksi ja höylätukiksi.

Yleiskielessä käytetty höyläpenkki on käännöslaina ruotsin sanasta hyvelbänk. Ruotsin kielessä bänk-sana tarkoittaa myös pitkänomaista tasoa, jota käytetään säilytys- tai työskentelyalustana, esimerkiksi fönsterbänk ’ikkunalauta’, diskbänk ’tiskipöytä’ ja svarvbänk ’sorvipenkki’. Myös saksan bank-, ranskan banc- ja italian banco-sanoilla on ’istuinta’ laajempi merkitys.

Penkki on vanha lainasana, joka on tullut suomen kieleen ruotsin kautta. Ruotsin bänk puolestaan juontaa juurensa muinaisgermaanisesta sanasta banki, joka on tarkoittanut kohoumaa tai kumpua. Tämä merkitys näkyy sanoissa penger ja penkka, jotka ovat samaa alkuperää penkki-sanan kanssa. Eräänlaisia penkereitä ovat myös kasvimaan peruna-, porkkana- ja hernepenkit sekä puutarhassa kukoistavat kukkapenkit. Myös (uunin) pankko kuuluu samaan sanaryhmään.

Penkki esiintyy myös kuvailmauksissa. Abiturientit juhlivat koulunpenkiltä pääsemistä penkinpainajaisissa. Kilpailussa epäonnistunut urheilija voi todeta suorituksensa menneen penkin alle. Piinapenkki oli alkujaan kidutettavan ihmisen alustana käytetty penkki. Nykyään piinapenkkiin joutuvat vaikkapa poliitikot, joilta tivataan vastauksia hankaliin ja kiusallisiin kysymyksiin.
Kielikello 3/2006
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »