Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/2006

Inkaliisa Vihonen

Suomella pärjää unionissakin

Suomen puheenjohtajakausi Euroopan unionissa käynnistyi heinäkuun alussa Suomen puolivuotisen vetovastuukauden teemojen esittelyllä Euroopan parlamentissa. Ilahduttava uutinen suomen kielen kannalta oli, että ainoastaan kaksi Suomen ministeriä, ulko- ja ulkomaankauppaministeri, käyttivät kielenään englantia. Muut saivat asiansa perille äidinkielellään ja tulkkauksen avulla. Ruotsia äidinkielenään puhuvan ympäristöministerin Jan-Erik Enestamin raportoitiin käyttäneet puheessaan sekä suomen että ruotsia.

Oman äidinkielen käyttö huomioitiin myös Helsingin Sanomissa puheenjohtajuuskauden ensi päivinä (2.7.2006) julkaistussa henkilökuvassa pääministeri Matti Vanhasesta, joka toimii kuluvan syksyn ajan Euroopan unionin kasvoina muuhun maailmaan päin. Artikkelissa mainittiin, että viime aikoina yhä useampi päämies on alkanut käyttää kokouksissa omaa kieltään. Vanhanen totesi itse, että edellisessä EU:n huippukokouksessa oli kuultu vain yksittäisiä puheenvuoroja, joissa puhuja käytti muuta kuin äidinkieltään.

Ilahduttavaa on myös äidinkielen käytön saama myönteinen julkisuus. Pohjolan Sanomat esittikin 13.7. pääkirjoituksessaan, että suomen kieli pidettäisiin puheenjohtajuuskauden ajan ujostelematta unionin ykköskielenä. Oman äidinkielen käyttö ei nimittäin kerro kielitaidon puutteesta, vaan kunnioituksesta omaa kieltä ja kulttuuria ja tätä kautta myös muiden kieliä ja kulttuureja kohtaan.


Kielikello 3/2006
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »