Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/2006

Minna Haapanen

Kysyttyä

Mitä tarkoittaa phishing?

Jo parin vuoden ajan suomalaiset ovat saaneet kuulla uutisia phishing-hyökkäyksistä ja -huijauksista. Muualla maailmassa näitä huijauksia on tehty jo kymmenisen vuotta. Mistä phishingissä oikein on kyse?

Sanastokeskus TSK:n termitalkoiden määritelmää mukaillen phishing on sellaista toimintaa, jossa pyritään sähköpostin tai WWW-sivun kautta hankkimaan luottamuksellista tietoa tekeytymällä tiedon käyttöön oikeutetuksi tahoksi. Esimerkiksi pankin asiakkaalta voidaan pyytää pankin nimissä sähköpostitse luottokortin numero ja tunnusluku, joita sitten käytetään väärin taloudellisen edun saamiseksi.

Phishing voidaan suomentaa verkkourkinnaksi tai tietojen kalasteluksi. Kalastelullahan voidaan tarkoittaa myös jonkinlaista haalimista ja pyydystämistä. Arkisempana, leikillisempänä synonyyminä käytetään sanaa khalastelu, phishing-muotoa mukaillen.

Phishing-sanan alkuperästä on erilaisia käsityksiä. Yhden selityksen mukaan sanan pohjana olevan, kalastamista tarkoittavan fishing-sanan alku on muutettu vanhemman slangisanan phreaking (’puhelinverkkoon murtautuminen’) mallin mukaiseksi. Toisen selityksen mukaan sanan alkukirjaimet tulevat englannin sanoista password harvesting (’salasanojen metsästys, pyynti, sadonkorjuu’'). Suomessa tapahtuneita phishing-huijauksia pidetään vielä melko kömpelöinä yrityksinä, sillä maailmalla on jo liikkeellä pharming-huijauksia, jotka ovat kehittyneempiä ja vaikeammin havaittavia kuin phishing-huijaukset.
Kielikello 3/2006
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Vastahuijaus (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »