Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2005

Sanna Oksanen

Kysyttyä

Kippis, skool ja Pohjanmaan kautta!

Miten maljannostosanamme ovat syntyneet?

Kippis-tervehdyksen alkuperä ei ole täysin selvä. Sen on arveltu olevan eräänlainen slangijohdos saksan kippen-verbistä, jonka yksi merkitys on ’juopotella tai kallistaa lasia’. Kippis on voinut alun perin olla myös omistusliitteellinen muoto tuoppia tai kippoa tarkoittavasta kippi-sanasta. Murteissa tervehdys on esiintynyt myös muodossa kipsis, kippistä ja kipsistä, ja sitä on käytetty esimerkiksi sellaisissa sananparsissa kuin kippis kappis koppani täytee! (marjametsälle mentäessä) ja kipsis kala venneesseen! (nuotanvetoleikissä).

Maljoja kilisteltäessä voidaan myös käyttää ruotsista lainattua ilmausta skool (skål), josta on muodostettu maljojen kohottamista merkitsevä skoolata-verbi. Samaa tarkoittavat harvinaisemmat kippistää- ja kippistellä-verbitkin.

Pohjanmaan kautta on sanonta, jolla kehotetaan kumoamaan lasi pohjaan saakka, tyhjentämään ryyppylasi kertakulauksella. Näin tehdään myös ruotsissa (Botten upp!) ja englannissa (Bottoms up!). Leikillinen ilmaus perustuu todennäköisesti vain sanaleikkiin, pohja- ja Pohjanmaa-sanojen samankaltaisuuteen. Murteissa sanonta ei liity pelkästään juomiseen vaan merkitys on laajempi, ’pohjia myöten, perinpohjaisesti’: Siält hän kaik pöyhis ylös pohjamaan kaut oike. Sanonnalla kulkea Pohjanmaan kautta on voitu vihjata myös raskaudentilaan: On sieläki kulettu Pohojanmaan kautta kuulemma.

Kirjoittaja on työskennellyt Kielitoimistossa korkeakouluharjoittelijana vuonna 2005.


Kielikello 4/2005
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »