Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2005

Kadar György

Lukijoilta

Kirjallisuutta alakouluunkin

Joskus tuntuu siltä, että meitä opettajia ja oppilaita käytetään koekaniineina ja Suomen koululaitosta koekenttänä. Osa kokeiluista on tehty vuosien aikana melkein huomaamatta (esimerkiksi musiikinopetuksessa taidemusiikin opetuksesta siirryttiin kuin varkain massaviihteen tarjoaman musiikin opettamiseen), osa äkillisesti (luokattomuus, luopuminen oppikirjojen laadun etukäteisarvioinnista jne.). Kirjallisuuden opettaminen on vähentynyt: peruskoulun 1.–6. luokka-asteella kirjallisuuteen pätevöityneitä opettajia on hyvin vähän. Samalla oppikirjojen laatiminen on siirtynyt markkinavoimien säännöin toimiville kustannusyhtiöille. Ne kilpailevat taloudellisesta voitosta ilman Opetushallituksen kontrollia. Tulos on tietysti aivan muuta kuin mikä syntyy, kun kilpaillaan lasten henkisen kasvun edistämisestä. Kirjallisuus on nyttemmin hävinnyt jo oppikirjoistammekin.

Kirjallisuuden avulla voidaan kuitenkin oppia ilmaisemaan sellaisia ihmissielun kerroksia, joihin pinnallisen kielitaidon avulla ei yllä. Onneksi on suomalaista kirjallisuutta, sekä vanhaa että uutta. Kirjallisuuden opetuksen elvyttämisen tiellä on kuitenkin sellaisia esteitä kuin pelko vähänkin vanhahtavaa tai symbolikieltä sisältävää tekstiä kohtaan. Ei pidä kieltää lapsilta sitä ajattelun iloa, mitä kirjallisuus antaa. Liioin ei saa pelätä vanhaa tekstiä; lapset eivät sitä säikähdä. Tiedetäänhän, että parhaiten kieltä (ainakin tilastollisesti) osaavat ne lapset, jotka kasvavat kolmen sukupolven keskuudessa. He tuntevat kielen kerrostumia – niitä, joita kirjallisuutta opettamallakin voidaan antaa.

(Toimituksen lyhentämä)
Kielikello 4/2005
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »