Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/2005

Salli Kankaanpää

Kysyttyä

Myrskyjen pyörteissä

Myrskyksi kutsutaan hyvin voimakasta tuulta. Meteorologien määritelmän mukaan tavallisessa myrskyssä tuuli puhaltaa 21–32 metriä sekunnissa. Myrskytuuleen liittyy usein sadetta ja ukkosta, ja nimitystä myrsky käytetään myös tästä voimakkaiden sääilmiöiden yhdistelmästä.

Pyörremyrskyssä ilmavirtaus muodostaa selvästi nähtävän pyörteen. Hirmumyrsky taas on erittäin voimakas myrsky, jossa tuulen nopeus on vähintään 33 metriä sekunnissa. Hirmumyrskyksi nimitetään myös kokonaisia sääjärjestelmiä, joihin liittyy näin voimakas tuuli. Tällaisia ovat trooppiset hirmumyrskyt.

Milloin trombi, milloin tornado?

Trombeiksi nimitetään ennen kaikkea Euroopassa esiintyviä pyörremyrskyjä, jotka ovat paikallisia ja kestävät vain vähän aikaa. Tornado-nimitystä käytetään Pohjois-Amerikan pyörremyrskyistä. Tornadot ovat tavallisesti voimakkaampia kuin trombit. Sana trombi tulee italian kielestä, ja sanan tornado lähtökieleksi on esitetty espanjaa tai portugalia.

Hurrikaani, taifuuni ja sykloni

Hurrikaanit ja taifuunit ovat trooppisia hirmumyrskyjä. Jos hirmumyrsky myllertää Länsi-Intian alueella, sitä nimitetään hurrikaaniksi, ja vastaavasti taifuuni-nimitystä käytetään Kaakkois-Aasian rannikon trooppisista hirmumyrskyistä. Intian valtamerellä esiintyviä hirmumyrskyjä kutsutaan sykloneiksi. Sykloniksi nimitetään myös matalapaineen keskusta ja siihen suuntautuvien tuulten muodostamaa pyörrettä. Sanalla hurrikaani on juurensa espanjassa, sanoilla taifuuni ja sykloni kreikassa.
Kielikello 3/2005
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Taifuunit ja muutkin myrskyt (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »