Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/2005

Pirjo Mikkonen

Kysyttyä

Katrina ja Lee

Uutiset hirmumyrsky Katrinan aiheuttamista tuhoista herättivät kysymyksen myös myrskyn nimestä: miksi juuri Katrina?

Trooppisia hirmumyrskyjä nimetään suunnitelmallisesti. Aikaisemmin Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus valitsi nimet, mutta nykyisin niistä päättää Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n hurrikaanikomitea.

Vuosittain maailmassa on hurrikaanikauden aikana eli kesäkuun alusta marraskuun loppuun trooppisia hirmumyrskyjä lähes vakiomäärä, noin 80. On katsottu, että viestinnän helpottamiseksi ja täsmentämiseksi paras keino on antaa myrskyille ihmisten etunimiä. Alkuaan nimet valittiin katolisesta pyhimyskalenterista, mutta 1800-luvulta alkaen on valittu maallisempiakin nimiä. Atlantin ja Tyynen valtameren hurrikaanit saavat nimensä eri listoista. Taifuuneilla ja trooppisilla sykloneilla on omat nimeämisperinteensä. Kuusi nimilistaa kiertää niin, että samat nimet tulevat käyttöön kuuden vuoden välein. Pahaa tuhoa aiheuttaneiden myrskyjen nimet poistetaan listasta, jotta ne eivät sekoittuisi ajankohtaiseen myrskyyn ja aiheuttaisi siten turhaa paniikkia.

Kunakin vuonna nimet etenevät aakkosjärjestyksessä; vuoden ensimmäisen hurrikaanin nimi alkaa A:lla, toisen B:llä jne. Alkuaan käytettiin vain naisennimiä, mutta vuodesta 1978 on alettu käyttää naisen- ja miehennimiä vuorotellen. Vuonna 2005 Atlantin alueen hurrikaanit ovat olleet Arlene, Bret, Cindy, Dennis, Emily, Franklin, Gert, Harvey, Irene, Jose ja nyt kuuluisa Katrina. Kaikki hurrikaanit eivät saa yhtä suurta huomiota koko maailman uutisissa. Katrinan jälkeen on todettu jo Lee Jukatanin niemimaalla. Sen jälkeen ovat aktivoituneet Maria, Nate ja Ophelia. Seuraavat todennäköiset riehujat ovat Philippe, Rita, Stan, Tammy, Vince ja Wilma. Atlantin alueella ei anneta nimiä, jotka alkavat kirjaimilla Q, U, X, Y tai Z, koska näillä alkavia etunimiä on vähän.

Tämän järjestelmän mukaan voimme tietää vuosikausiksi etukäteen tulevien hurrikaanien nimet. Ajankohdat ja voimakkuudet valitettavasti tiedetään vasta sitten, kun hirmumyrsky on jo lähellä. New Orleansissa muistetaan hurja Betsy vuodelta 1965. Kesällä 2004 sen sijaan Ivan vain uhkaili, mutta meni ohi.

Suomessa, missä on vahvistettu vakiintunut nimipäiväkalenteri, erityyppiset myrskyt nimetään riehumispäivänsä mukaan. Muistamme Mairen tuhot vuodelta 1961 ja sen jälkeen ainakin Maurin, Sannan, Ritvan ja Visan.
Kielikello 3/2005
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »