Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/2005

Riitta Eronen

Terveisiä Tallinnasta

Kielitoimistolaisilla oli ilo vierailla Tallinnassa kesäkuussa syreenien kukkiessa. Tapasimme viron kielen tutkijoita ja huoltajia Eesti Keele Instituutissa, jossa järjestettiin yhteinen virolais-suomalainen kielenhuoltoseminaari.

Eesti Keele Instituutissa (nimi aiemmin Keele ja Kirjanduse Instituut) tutkitaan sekä viron nykykieltä että murteita ja sukukieliä sekä nimistöä. Kielenkäyttöä koskevia ohjeita tarjotaan myös puhelimitse samalla tavalla kuin meillä Kielitoimistossa. Instituutti julkaisee viron kielen tutkimukseen liittyvää kirjallisuutta, mm. oikeinkirjoitusoppaita ja sanakirjoja; yksi laajimmista viime vuosina valmistuneista on Soome-eesti suurssõnaraamat, Suomi-viro-suursanakirja, joka on tehty yhdessä Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen kanssa.

Seminaaripäivän esitelmät ja niiden pohjalta käyty keskustelu osoittivat taas kerran, että meillä naapuruksilla on paljon yhteistä. Kansainvälistyvässä maailmassa molempia pohdituttavat mm. seuraavat kysymykset: Miten englannin valta-asema vaikuttaa kieliimme? Miten suhtautua lainasanoihin ja vieraiden nimien käyttöön? Millaista on EU:n mukanaan tuoma uudenlainen virkakieli? Näistä ja monista muistakin asioista keskusteltiin, ja oli helppo yhtyä isäntiemme loppupuheenvuoron sanoihin: oli ”viljakas päev”.


Kielikello 3/2005
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »