Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2005

Tuomo Ilomäki

Lukijoilta

Standardisoida vai standardoida?

Kielikellon numeron 1/2005 artikkelissa Kritisoida (ks. Lue myös) vai kritikoida pohdittiin kiintoisasti kysymystä, ”miksi toiset sanat luontuvat oida-verbeiksi, toiset eivät”. Yhtenä esimerkkinä käytettiin sanaparia standardisoida ~ standardoida. Koska itse olen toiminut tämän alan ammattilaisena neljäkymmentä vuotta, minulla on oma näkemykseni tästä esimerkistä.

On oikeastaan yllättävää, että alan ammattilaisten keskuudessa standardisointi on taajemmin käytetty muoto kuin standardointi, vaikka yleensä lyhyempi muoto ajan mittaan voittaa (vrt. teknillinen ~ tekninen). Oman kokemukseni mukaan tähän on ainakin kolme syytä:

1) Alan monien järjestöjen viralliset nimet ovat pitempimuotoisia, esimerkiksi Suomen Standardisoimisliitto SFS ry ja sen standardisointilautakunta. Viralliset nimet ohjaavat muuta kielenkäyttöä.

2) Alan toiminta on hyvin kansainvälistä, joten sellaiset vieraskieliset muodot kuin standardization ja standardisering (suomalaistettu asu standardisointi) vaikuttavat edelleen vahvasti suomen kieleen.

3) Tärkein peruste mielestäni on kuitenkin se, että varsinkin taajassa käytössä pitempi sana standardisointi on helpompi ääntää kuin lyhyempi standardointi, niin oudolta kuin se tuntuukin! Jollain tavalla -sointi rytmittyy sanan alun kanssa paremmin kuin -dointi.
Kielikello 2/2005
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Kritisoida vai kritikoida? Eräs vierassanaryväs (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »