Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2005

Helena Suni

Kysyttyä

Mikä on porsaanreikä?

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen tiedottajalta haluttiin varmistus siihen, mitä tarkoittaa lakia käsiteltäessä termi porsaanreikä ja onko kyseessä myönteinen vai kielteinen asia. Kysyjä ei ollut osannut yhdistää kielikuvaa itse porsaaseen – sikaan.

Alun perin porsaanreikä johtuu käytetyistä sikojen aitauksista. Pieniä porsaita varten tehtiin aitaan reikiä, niin että ne pääsivät juoksentelemaan vapaammin. Vikkelät pikkuporsaat keksivät reikiä sieltäkin, mistä ei olisi pitänyt, ja juoksivat pahantekoon. Siksi sana on saanut kielteisenkin merkityksen. Huonosti tehdystä työstä on ruvettu sanomaan, että siihen jää porsaanreikiä. Jos lukemaan opetteleva on hypännyt vaikeiden sanojen yli, on sanottu, ettei saa jättää porsaanreikiä.

Yleisesti sanaa käytetään puhuttaessa lainsäädännöstä (Kielitoimiston sanakirjan mukaan porsaanreikä on ”lain tai muun säädöksen aukko, jota käytetään erilaisten etujen hankkimiseen, esim. veronkiertoon”). Lainlaatijat pyrkivät tukkimaan kaikki porsaanreiät, mutta hyvä laintuntija kyllä löytää ne. Tänä keväänä monissa puheenvuoroissa puhuttiin dieselkäyttöisten henkilöautojen verotuksessa löytyneestä porsaanreiästä. Valtiovarainministeriö hätääntyi, koska tuhannet autonostajat rekisteröivät dieselkäyttöiset henkilöautonsa pakettiautoiksi lain sallimaan tapaan. Huonon lain synnyttämä porsaanreikä tukittiin.

Myös tietotekniikan alalta löytyy porsaanreikiä: ”Sisäisen verkon käyttäjä saattaa asettaa itselleen oman modeemiyhteyden, joka ohittaa palomuurit. Jos tämä on lisäksi asetettu huolimattomasti, se saattaa olla porsaanreikä yrityksen sisäiseen verkkoon.”
Kielikello 2/2005
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »