Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2005

Kirsti Aapala

Kysyttyä

Körpäkän jäljillä

Kielitoimistosta on kysytty, mitä tarkoittaa Suomea matkatessa vastaan tullut ruokasana körpäkkä. Onko se uusi vai vanha sana?

Sana körpäkkä kuulostaa todellakin siltä, että sillä voisi hyvin olla ikää jo monta miespolvea. Toisin kuitenkin on: sana on nykyisen ikäpolven aikaansaannoksia. Jäljet johtavat Pohjois-Karjalaan. Joensuulainen keittiömestari Tarmo Wasenius on mies ruoan ja sen nimen takana. 1980-luvun lopulla olivat pohjoiskarjalaiset esittelemässä maakuntaansa Helsingin Senaatintorilla. Tarjolla oli myös monia paikallisia ruokia, ja nälkäisiä vieraita riitti. Usean työntäyteisen päivän jälkeen tuli tarve tehdä jotain uutta: syntyi ”uuskarjalainen perinneruoka”, joka nimettiin körpäkäksi. Waseniuksen mukaan siinä on ”sopivasti ä:tä, ö:tä ja r:ää”.

Körpäkkä on pannulla paistettava ruoka, jonka pääainekset olivat alkuaan liha ja kasvikset. Sittemmin reseptit ovat kirjavoituneet, ja nykyisin sitä tehdään kalastakin. Etenkin ruoan nimestä tulee mieleen unkarilainen lihamuhennos pörkölt, ja Wasenius myöntääkin yhdennäköisyyden. Unkarilaiset vain käyttävät enemmän paprikaa. Nykyisin körpäkkä on levinnyt kotiseudultaan eri puolille maata, ja helppotekoisena sitä markkinoidaan etenkin eräruokana.
Kielikello 2/2005
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »