Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2004

Eija-Riitta Grönros ja Timo Kuisma

Kysyttyä

Kunnallisvaalit ja kuntavaalit

Kysymys: Mitkä ovat kuntavaalit? Televisiotoimittajat puhuvat joka toisessa virkkeessä kuntavaaleista, joka toisessa kunnallisvaaleista. Minä sain ilmoituksen merkitsemisestä kunnallisvaaleissa äänioikeutetuksi.

Onko tämä sanojen lyhentelyä vaiko hämäystä ja harhauttamista? Kuntia ovat mielestäni esim. edus-, seura-, palo-, kuppi- ym. kunnat.

Voidaanko mahdollisesti tulevaisuudessa äänestää EU-vaaleissa, EDU-vaaleissa, PRE-vaaleissa, SEKU-vaaleissa ja KUNTA-vaaleissa? Mitä vikaa on sanassa kunnallisvaalit? Onko se liian vanhanaikainen?

Timo Kuisma

Vastaus: Kuntavaalit-sana on tosiaan yleistynyt viime vuosina. Käyttö yleistyi oikeastaan sen jälkeen, kun kunnallislaki muuttui kuntalaiksi 1995. Itse laissa kyllä puhutaan edelleen kunnallisvaaleista.

Kuntavaalit-sana ei sinänsä ole virheellinen muodoste, jos ajatellaan, että se tarkoittaa ’kuntaa tai kuntia koskevia vaaleja’. Kunta-sanan ei voi siinä ajatella tarkoittavan eduskuntaa, palokuntaa tai muuta, kyllä se yksinään tarkoittaa vain kuntaa. Mallia kuntavaaleille ovat antaneet eduskuntavaalit ja parlamenttivaalit, vaikka niissä onkin vähän erilainen suhde: niissä vaaleissa valitaan eduskuntaan ja parlamenttiin, kuntavaaleissa taas ei valita ”kuntaan” vaan kunnanvaltuustoon. Seurakuntavaalit on selvemmin tyypiltään samanlainen. Varmasti sanan yleistymiseen on syynä myös pyrkimys lyhyyteen, niin kuin kielenkäytössä usein.

Pian ilmestyvään Kielitoimiston sanakirjaan kuntavaalit on otettu mukaan rinnakkaismuotona; päähakusanana on edelleen kunnallisvaalit.

Eija-Riitta Grönros
Kielikello 4/2004
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »