Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/2004

Jaakko Lavaste

Kysyttyä

Rautatie kunniaan

Rautatieläisen poikana ja itsekin lukio- ja opiskeluvuosina topparoikassa työskennelleenä minua on lehtiä lukiessani alkanut kiusata sana junarata. Ennen sitä pidettiin lastenkieleen kuuluvana, mutta se on pesiytynyt yleiskieleen yhä enenevässä määrin alkuperäisen ja komean rautatie-sanan asemesta. Aina siitä asti kun rautatie ja kiskot sen alle keksittiin, on tuntemissani kielissä käytetty sanoihin rauta + tie perustuvaa yhdyssanaa: järnväg, Eisenbahn, ferrovia, chemin de ferre, raudtee.

Ehkä ’junarata’ on muodostunut siten, että rautatie-sana lyhennettiin ammattimiestenkin kielenkäytössä radaksi (Radalla seisoi hirvi). Sen määritteeksi lisättiin lasten- ja arkikielessä ’juna’, vrt. juna-asema, junakisko.

En tiedä, onko esim. kielilautakunta kiinnittänyt huomiota tähän kielen rappeutumiseen kuuluvaan ilmiöön – mielestäni pitäisi.

Jaakko Lavaste
muinoinen äidinkielen lehtori

Toimituksen kommentti

Yhdyssana junarata ei todellakaan tyyliltään eikä täysin merkitykseltäänkään vastaa rautatietä. Suomen kielen perussanakirjassa junarata on merkitty tyylisävyltään arkiseksi. Rautatie tuntuu myös kuvaavan koko järjestelmää, mutta junarata vain kiskoja tai niiden osaa, ”radanpätkää”, josta puhuttaessa rautatie on joskus liiankin juhlallinen. Tiedotusvälineet voisivat tietysti näitä sanoja käyttäessään olla tarkempia ja tyylitietoisempia.


Kielikello 3/2004
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »