Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2003

Pirjo Mikkonen

Kysyttyä

Beatlesin musiikki, Hemingway’sin drinkit

Englanninkielisissä tuote- ja toiminimissä, kuten ravintoloiden ja muiden yritysten, sekä monien musiikkiyhtyeiden nimissä on usein lopussa joko monikon s tai genetiivin heittomerkki ja s. Kun tällaista nimeä taivutetaan suomenkielisessä lauseessa, se käsitetään nimen perusmuodoksi. Suomen kielen kannalta The Beatles on yksikkö, yhden yhtyeen nimi, johon taivutusmuodoissa lisätään apuvokaali i ja suomen kielen mukaiset yksikön sijapäätteet aivan kuin vierasnimiä taivutettaessa muutenkin. Sanotaan siis ”ihastuin Beatlesiin” (yhtyeeseen), ”kuuntelen Beatlesiä”. Näin menetellään, ilmaiseepa nimen lopussa oleva s monikkoa tai genetiiviä. Maailmalla kuullaan siis Reutersin uutisia. Malliksi sopii vaikkapa sukunimi Davis : Davisin : Davisia.

Saman periaatteen mukaan voi taivuttaa kaikenkielisiä nimiä, kiinaa, koreaa, arabiaa, hepreaa, mitä tahansa, joista vain harva pystyy sanomaan, mitä muotoja ne ovat alun perin. Niin myös istutaan iltaa ravintola Baker’sissa tai On The Rocksissa. – Sen sijaan jos halutaan puhua Beatles-yhtyeen jäsenistä henkilöinä, perusmuoto on yksikkö beatle ja monikko beatlet, joka taipuu monikossa beatlejä : beatleihin.
Kielikello 4/2003
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »