Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2003

Marja Torikka

Kysyttyä

Uhtualta Tolloon

Kirjoitin Kielikellon edellisessä numerossa (1/2003, ks.  Lue myös) Karjalasta ja käytin karjalan kielen murteiden puhuma-alueita mainitessani sisäpaikallissijoja. Jonkin verran olen saanut kuulla ihmettelyä muodoista Uhtuassa ja Jyskyjärvessä. Eikö pitäisi sanoa käyneensä Uhtualla tai matkustavansa Jyskyjärvelle?

Karjalan kieltä puhuvat sanovat seuraavasti: Uhtuossa, Vuokkiniemeh, Vuonnisessa, Venehjärvessä, Porarves, Lagilammis ja Seämärves. Sanotaan myös Jyrrinselläl tai Sammatuksel. Ulkopaikallissijoja käyttävät ehkäpä enemmän livvin eli aunuksen puhujat. Ulkopaikallissijoilla ilmaistaan myös laajempaa aluetta kuten suomen kielessäkin. Esimerkit ovat Karjalan kielen sanakirjan kokoelmista.

Suomen kielellä kirjoitettaessa on kuitenkin käytetty jo vanhastaan tavallisimmin ulkopaikallissijoja: Vuokkiniemellä, Kentjärveltä, Kiimasjärvelle, Jyskyjärvelle, mutta myös: Kesäjärvestä, Pirttilahdesta. Edellä olevat esimerkit olen poiminut 1920-luvun taitteessa ilmestyneistä Karjalan Vartia -lehdistä.

Minulla oli äskettäin mainio tilaisuus tiedustella nykytilannetta kahdelta nuorelta karjalaiselta kielentutkijalta, joista toisen erikoisalana ovat paikannimet. Hän on kotoisin Vuokkiniemestä ja sanoi sisäpaikallisijojen olevan karjalan mukaisia, mutta suomenkielisten matkailijoiden vaikutuksesta kuulee itse karjalaistenkin käyttävän muotoa Uhtualla. Toinen ”kielenoppaani” on kotoisin Vieljärvel(päi), siis livvin murteen alueelta. Hän vahvisti käsitystäni, että ulkopaikallissijat ovat siellä yleistymässä. Kysyessäni, sanotaanko vienankarjalassa Tollonjoessa vai Tollonjoella, vain vastaukseksi, ettei karjalainen sano kummallakaan tavalla, vaan lyhyesti Tollossa.
Kielikello 2/2003
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Karjala (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »