Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2003

Erkki Sirkiä ja Maila Vehmaskoski

Kysyttyä

Ruotsit ruoalla

Kysymys: Mitä tarkoittaa vanha sananparsi ”Ruotsit ruoalla, venäjät verolla”, joka on kuulemma tuttu varsinkin Itä-Suomessa, tuskin niinkään täällä lännessä. Mistä on kysymys ja miten se selitetään?

Erkki Sirkiä, Uusikaupunki

Vastaus: Ruotsit ruoalla, venäjät verolla on alkusointufraasi, jossa sama asia tavallaan ilmaistaan kahteen kertaan. Tästä sananparresta on useammankinlaisia versioita, esimerkiksi Ruotsi ruoalla, musta kansa murkinalla (tai: muu perhe muualla), Ruotsi ruual ja pere pöyväl tai niin kuin Nivalassa: Ruotsi ruoalla, suomalainen suuruksella. Oulussa taas on sanottu: Ruotti ruuvalle ja talonpoika taikinalle.

Näistä käyneekin jo ilmi, että tätä sananpartta käytetään, kun kutsutaan syömään tai kun esimerkiksi vieras taloon tullessaan toteaa, että väki on aterioimassa. Sana vero tarkoittaa Karjalassa, Savossa ja Kainuussa ’ateriaa’, ’syömäkertaa’.

Mutta keitä ovat ruotsit? Ruotsalaisiako? Venäjän ortodoksiset karjalaiset ovat käyttäneet luterinuskoisista suomalaisista tätä nimitystä, erityisesti Turun rauhan 1743 jälkeen, jolloin Venäjän ja Ruotsin valtakunnan välinen raja vedettiin Kymijokeen ja siitä koilliseen. Rajan länsipuolelle, ”Vanhan Suomen” ulkopuolelle, jääneet suomalaiset olivat emämaansa mukaan ”ruotseja”.

Maila Vehmaskoski


Piirros Irma Nissinen


Kielikello 1/2003
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »