Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2002

Matti Norri

Lukijoilta

Seitsemän päivää ennen

Kielikellossa 3/2002 julkaistuun Jussi Kallion kirjoitukseen ”Mennessä” viitaten totean, että vastaava ongelma, oikeastaan sanomisen vaikeus, on päinvastaisessakin suunnassa. Lakimiestä vastaan se tulee yhtiöjärjestystä tai yhdistyksen sääntöjä kirjoitettaessa, kun täytyy määritellä, että kokouskutsu on julkaistava määräaika ennen kokousta. Olen päätynyt käyttämään sanontaa: ”Kokouskutsu on julkaistava viimeistään kahdeksantena kokousta edeltävänä päivänä.”

Kun näissä asioissa täsmällisyys on välttämätön, siitä on annettu lakikin. Teoksessamme Asuntoyhtiö 2002 selostaa Arto Palsala asiaa seuraavasti: ”Koollekutsumisaikaa laskettaessa noudatetaan määräaikojen laskemisesta annettua lakia. Jos koollekutsumisaika on ilmoitettu päivinä, ei sitä päivää, jona kutsut on lähetetty tai asetettu osakkaiden nähtäväksi, lueta määräaikaan, mutta sen sijaan kokouspäivä luetaan mukaan. Tästä esimerkki: Kokouksen koollekutsumisaika on seitsemän vuorokautta. Jos kokous on määrätty pidettäväksi marraskuun 14. päivänä, on saman kuukauden 8. päivänä lähetetty kutsu lähtenyt liian myöhään. Jos aika on määrätty viikkoina tai kuukausina, kutsun lähettämispäivä luetaan mukaan määräaikaan. Kun kokous on määrätty pidettäväksi torstaina ja koollekutsumisaika on yhtiöjärjestyksen mukaan yksi viikko, voidaan kokous laillisesti kutsua koolle edellisenä torstaina.”

Matti Norri
asianajaja
Kielikello 4/2002
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Mennessä (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »