Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 4/2002

Terhi Ainiala ja Marja-Leena Sorjonen

Kielentutkija kentällä

Kotimaisten kielten tutkimuskeskus järjesti yhdessä Oulun yliopiston suomen ja saamen kielen ja logopedian laitoksen kanssa kielentutkimusretken Tornioon 27.–31.5.2002. Retkellä hankittiin aineistoa kolmeen tutkimuskeskuksen hankkeeseen, joissa tutkitaan alueellisia kielimuotoja, paikannimistöä sekä vuorovaikutusta asiointitilanteissa. Retkikuntaan kuului sekä varttuneita tutkijoita että suomen kielen opiskelijoita: dosentti Marja-Leena Sorjonen ja tohtorit Terhi Ainiala ja Liisa Raevaara Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta, professori Harri Mantila Oulun yliopistosta; Helsingin yliopiston opiskelijat Tiina Aalto, Vilma Airikka, Aino Koivisto ja Katja Rihu ja Oulun yliopiston opiskelija Marjo Rauhala.

Kenttätyö on ollut keskeinen tapa kerätä aineistoa suomen kielen tutkimuksen tarpeisiin. Aikojen myötä tutkijat ovat siirtyneet jalkapatikassa kylästä toiseen kulkemisesta pyöräilemään, autoilemaan ja junan kyytiin. Jos ennen haastateltiin ja kirjattiin saatuja tietoja käsin, nykyaika tarjoaa käyttöön pikkuriikkiset ääninauhurit ja digitaaliset videokamerat, joilla voi tallentaa kieltä erilaisissa kielenkäyttötilanteissa.

Kentällä tutkijat ovat liikkuneet yleensä yksin tai kaksin tai jopa kokonaisina retkikuntina. Kenttäretkien viimeisin kultakausi oli 1970-luvulta 1990-luvun alkuun, jolloin Kotimaisten kielten tutkimuskeskus yhdessä yliopistojen kanssa järjesti vuosittain kaksikin retkeä eri puolille Suomea. Näillä retkillä opiskelijat keräsivät aineistoja opintotöitänsä varten: paikannimiä, perinteistä sanastoa ja muoto-oppia. Myös murretta nauhoitettiin Nauhoitearkiston kokoelmiin. 2000-luvulle tultaessa kenttäretket ovat osin uudistuneet mutta kantavat yhä kunniakkaasti edeltäjiensä perinteitä. Seuraavat kolme kirjoitusta (Vepski ja Umppari – torniolainen nimimaisema, Murteenseuruuta Alatorniolla ja Asiointia R-kioskilla, ks. Lue myös) tuovat terveisiä kentältä.
Kielikello 4/2002
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Vepski ja Umppari – torniolainen nimimaisema (Vapaasti luettavissa)

Murteenseuruuta Alatorniolla (Vapaasti luettavissa)

Asiointia R-kioskilla (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »