Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/2002

Sari Maamies

Kysyttyä

Vähäenergiainen ruokavalio

Sanasta energia on mahdollista muodostaa kaksi adjektiivia. Tuttu ja vakiintunut on sana energinen eli tarmokas, ponteva, toimelias. Energisyys on ihmisen ominaisuus. Entä sitten, kun puhutaan siitä energiasta, jota esimerkiksi elintarvikkeet sisältävät ja jota ilmaistaan jouleina tai kaloreina? Tähän tarkoitukseen on tarjolla adjektiivi energiainen: esimerkiksi ruokavalio voi olla vähäenergiainen tai runsasenergiainen. Myös säteily sisältää energiaa, ja sitä luonnehditaan esimerkiksi suurienergiaiseksi.

Muoto energiainen on muodostettu liittämällä substantiiviin energia suoraan adjektiivin johdin -inen. Aivan samalla tavalla saadaan substantiiveista humala ja kiire johdokset humalainen ja kiireinen. Energiainen on kuitenkin harvinainen muoto siksi, että yleensä substantiivin lopussa oleva vokaaliyhtymä jollain tavalla lyhenee inen-johdoksessa. Sanasta hopea voidaan tehdä johdos hopeainen mutta tavallisempi muoto on hopeinen; hartia-sanasta tulee harteinen (esim. leveäharteinen), harvemmin hartiainen. Ehkäpä juuri johdosmallin harvinaisuuden vuoksi energiainen-sanaa on vierastettu. Se on kuitenkin täysin oikein muodostettu johdos ja omissa yhteyksissään tarpeellinen.
Kielikello 3/2002
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »