Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 3/2002

Virve Mertanen

Lukijoilta

Äidinkielenopettaja tuntuu olevan yksin

Oli antoisaa lukea arvioita koulun antamista eväistä suomen kielen käyttäjille. Olen seurannut asiaa omien lasteni koulunkäynnin kautta ja ihmetellyt, kuka koulussa osaa opettaa lapsilleni äidinkieltä. Olen alkanut tuntea sympatiaa äidinkielenopettajia kohtaan, koska he tuntuvat olevan yksin tehtävänsä kanssa.

Peruskoululaiseni on saanut luonnontiedonkokeessa vastata kysymykseen, jossa oli kongruenssivirhe. Hänen todistuksessaan koulun osoite on kirjoitettu väärin: etu- ja sukunimestä muodostettu kadun nimi on kirjoitettu yhteen (sama virhe toistuu Helsingin kaupungin opetusviraston www-sivuilla). Lapseni ensimmäisessä lukujärjestyksessä oli opettajan kynän jäljiltä kahdeksan kirjoitusvirhettä, jotka liittyivät yhdyssanoihin ja alkukirjaimiin.

Työssäni joudun lukemaan paljon akateemisesti koulutettujen ihmisten tekstejä. Niiden kirjoittajat ovat enimmäkseen yliopistoissa ja korkeakouluissa opettavia tohtoreita. Valitettavasti Kielikellossa luetellut ylioppilaiden virheet toistuvat professoreiden teksteissä. Näyttää siltä, että nykyään myös tiedeyhteisöissä arvostetaan sujuvaa englantia enemmän kuin suomen kielen kirjallista osaamista.
Kielikello 3/2002
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »