Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2002

Raija Moilanen

Kysyttyä

Alumnin monet muodot

Kielikellon lukijoilta on tullut palautetta viime numerossa käsiteltyyn alumniin. Amerikkalaisessa käytännössä alumni ei tarkoita pelkästään entistä korkeakouluoppilasta vaan ylipäänsä entistä oppilasta tai vaikkapa entistä leiriläistä. Kysymyksiä on myös herättänyt alumnin monikkomuoto. Suomenkielisissä teksteissä ei juuri käytetä muita muotoja kuin alumni, ja se viittaa yhteen ihmiseen, joko mieheen tai naiseen. Latinassahan on kaksi muotoa sekä yksikössä että monikossa. Sen sijaan meillä käytetään monikkomuotoa alumnit, esimerkiksi Helsingin yliopiston alumnit, Helian alumnit, BBA-alumnit.

Monikon maskuliinimuodon yksinomaiseen käyttöön voi olla syynä se, että sana ei ole tullut meille suoraan latinasta vaan ehkä ruotsin kielen välityksellä. Ruotsissa on nimittäin sana alumn, -en, -er ’elev, lärjunge’. Sana on suomalaistettu lisäämällä suomalainen loppuvokaali -i. Kyseessä ei siis olisikaan latinan monikkomuoto, vaikka se sattuu olemaan samanasuinen.

Toisaalta meillä on muitakin latinasta lainautuneita sanoja, joita käytetään samalla tavalla kuin alumnia, esimerkiksi datum, data; medium, media.
Kielikello 2/2002
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Alumni (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »