Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 2/2002

Riitta Eronen ja Pekka Kuisma

Kysyttyä

Yksiniitinen

Kysymys: Jokin aika sitten radiossa puhuttiin eräässä haastattelussa ”yksiniittisestä”, kun ilmiselvästi tarkoitettiin yksiniitistä. Onko sekaannuksen syynä pelkästään kulttuurin muuttuminen vai myös kielen käytön yleinen kuihtuminen? Vielä 50-luvulla lähes jokaisessa maalaistalossa oli kangaspuut, ja lapsikin tiesi, mitkä ovat niidet [= kangaspuissa ja kutomakoneissa jäykät metalli- tms. langat, joiden reikiin loimilangat pujotetaan] ja kuinka mahdotonta on kutoa, jos niisiä on vain yhdet. Kun jostakusta sanottiin ”onpa melko yksiniitinen tyyppi”, annettiin hänen älynlahjoistaan musertava arvio, jonka sanallinen asu oli kuitenkin siisti. Sanaa ”yksiniittinen” ei mielestäni ole olemassakaan. Tai tietysti on, jos ihmiset vain summamutikassa sitä käyttävät. Niidet ovat nykyään tuttuja vain kudontaa harrastaville, mutta niitti ja niittaaminen tiedetään yleisesti useammastakin yhteydestä. Mutta mikä on kielikuvan sisältö? Niittaa paperinsa vain yhdellä niitillä? Tai pystyy antamaan väitteelleen vain yhden perustelun? Aika köyhältä tuntuu verrattuna yksiniitiseen, joka sitkaan hölmöläisen tavoin yrittää kutoa kangaspuilla, joissa on vain yhdet niidet. Loimiin ei avaudu lainkaan suuta, johon voisi heittää kudelankaa kuljettavan sukkulan.

Pekka Kuisma

Vastaus: Kiitos kysyjälle kysymyksestä ja siihen sisältyvästä sananselityksestä. Maanviljely- ja käsityövaltaisen kulttuurin katoamisen myötä on kadonnut monta sanaa. Hauskaa, että osa niistä jatkaa elämäänsä joko uuden merkityksen saaneina tai kuvailmauksissa; niitä käyttämällä kannetaan muistoa menneestä. Sana yksiniitinen on hakusanana Suomen kielen perussanakirjassa, jossa sana selitetään kuvailmaukseksi ja sen synonyymeiksi annetaan adjektiivit yksioikoinen, yksinkertainen, typerä ja simppeli.

Riitta Eronen


Kielikello 2/2002
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »