Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2002

Raija Moilanen

Kysyttyä

Alumni

Viime aikoina Kielitoimiston neuvonnasta on kysytty, mitä tarkoittavat alumni ja siitä muodostetut yhdyssanat, esim. alumniprofessori, alumnitoiminta, alumniedustusto. Mistä tällainen sana on tullut ja mitä se merkitsee?.

Vanhemmissa sanakirjoissa ja tietosanakirjoissa alumni mainitaan merkityksessä ’turvatti’, ’oppilas’, ’suojatti’, ’elätti’. Se pohjautuu latinan sanaan alumnus (< alere ’elättää’). Nykysuomen sanakirjassa sanaa sanotaan harvinaiseksi, ja CD-Perussanakirjassa (vuodelta 1997) sitä ei mainita ollenkaan. Seuraavaan versioon se todennäköisesti pääsee yleistymisensä vuoksi. Nykymerkitys ei ole vain ’oppilas’, ’kasvatti’ ja ’suojatti’ vaan alumnilla viitataan loppututkinnon suorittaneisiin, jotka järjestäytyneinä pitävät yhteyttä yliopistoonsa tai korkeakouluunsa ja muihin siellä valmistuneisiin.

Alumni-sanan uuden tulemisen voi ajoittaa 1990-luvun alkupuolelle. Silloin meidän yliopistoihimme perustettiin ensimmäiset alumniyhdistykset, joiden tavoitteena oli yhteydenpidon tiivistäminen yliopiston ja muun yhteiskunnan välillä. Esikuvana olivat amerikkalaisten korkeakoulujen alumniyhdistykset, jotka hoitavat yhteydet yliopiston ja sen entisten opiskelijoiden kesken ja osallistuvat varainhankintaan.

Tästä toiminnasta poiki mm. alumniprofessori, ”epävirallinen nimitys yliopistossa aikaisemmin opiskelleesta ja siellä tutkinnon suorittaneesta mutta sittemmin pääasiallisesti käytännön elämässä toimineesta henkilöstä, joka kutsuttuna luennoi tai pitää seminaareja omasta alastaan perus- tai jatko-opiskelijoille” (CD-Facta 2001).

Alumni-sanan käyttö laajeni entisestään, kun ammattikorkeakouluissa ryhdyttiin 1990-luvun lopulla panostamaan työelämäyhteyksiin. Parin viime vuoden aikana alumnitoimintaan on paneuduttu lukuisissa ammattikorkeakouluissa. Toiminnan myötä on syntynyt alumnikoordinaattoreita, alumnisihteereitä, alumnitietokantoja ja alumniverkostoja.
Kielikello 1/2002
Alkuun

Jaa

Lue myös:

Alumnin monet muodot (Vapaasti luettavissa)

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »