Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2002

Pirjo Mikkonen

Kysyttyä

Uusitalon vai Uudentalon?

Miten taipuvat sellaiset sukunimet, joissa alkuosana on adjektiivi? Onko oikein sanoa ”Liisa Uusitalon auto suistui tieltä” vai ”Liisa Uudentalon auto suistui tieltä”? Valppaat kielenkäyttäjät muistavat ohjeita, joita on annettu paikannimien taivuttamisesta: adjektiivi nimen alkuosana useimmiten taipuu. Sanotaan Uusimaa : Uudellamaalla, Vanhakaupunki : Vanhassakaupungissa. Paikannimissä esiintyy kuitenkin vaihtelua, jopa samasta nimestä käytetään sekä taivutettua että taipumatonta muotoa. Sanotaan esimerkiksi sekä Isojoella että Isollajoella, tai samaa nimeä taivutetaan eri paikkakunnilla eri tavoin, jossakin sanotaan Pitkäkoskella, jossakin muualla sanotaan Pitkälläkoskella. Paikannimissä pyritään aina noudattamaan paikallisten ihmisten perinteistä nimikäytäntöä.

Sukunimissä asia on yksinkertaisempi. Ei tarvitse tietää, taipuuko nimen alkuosa jossakin nimessä vai ei. On ihan korrektia jättää alkuosa taivuttamatta. Voi siis sanoa: ”Liisa Uusitalon auto”. Kysymyksiä aiheuttaa se, että jotkut henkilöt, joiden sukunimi on vaikkapa Vanhatalo, Pienimäki tai Isotalo, tietävät nimensä perustuvan talonnimeen, jota on taivutettu, esim. Pienessämäessä, Isossatalossa. Näistä ihmisistä tuntuu tietenkin oudolta, että sukunimeä ei taivuteta samalla tavalla. He voivat kyllä taivuttaa nimeään, niin kuin ovat tottuneet, mutta he eivät voi odottaa kaikkien ulkopuolisten tuntevan tuota tapaa. Heidän on hyväksyttävä yleisohjeen mukainen sukunimen taivutus: Pienimäen : Pienimäellä, Isotalon : Isotalolla.
Kielikello 1/2002
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »