Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2002

Aino Piehl

Kysyttyä

Konventti on EU:n kehittämisen valmistelukunta

Maaliskuun alussa 2002 aloittaa työnsä valmisteluelin, jonka EU:n valtionpäämiehet asettivat suunnittelemaan EU:n perussopimusten ja päätöksentekotapojen uudistamista. Tiedotusvälineissä elintä nimitetään konventiksi. Toimittajat ovat kuitenkin toistaiseksi katsoneet sanan selittämisen tarpeelliseksi ja puhuneet mm. neuvottelukunnasta, valmisteluelimestä ja työryhmästä. EU.n suomenkielisissä teksteissä siitä käytetään sanaa valmistelukunta, joka antaa kokouksen luonteesta ja laajuudesta varsin hyvän käsityksen.

Valmistelukunta koostuu presidenttien tai pääministerien, jäsenmaiden parlamenttien, ja Euroopan parlamentin ja komission edustajista. Sen tehtävä on valmistella asiakirja, jota EU:n valtionpäämiehet voivat käyttää pohjana päättäessään perussopimusten uudistamisesta. Näin koottiin valmistelukunta tekemään alustavaa tekstiä EU:n perusoikeuskirjaksi. Ranskalaiset halusivat sen nimeksi tyyliltään juhlavan sanan convention. Samanniminen kansanedustuslaitos toimi Ranskan suuren vallankumouksen aikana. Useimmat muut EU-kielet omaksuivat tähän sanaan perustuvan nimen, mutta suomeen ja kreikkaan valittiin omaperäinen sana. Kreikaksi nimi on synélefsi ja suomeksi siis valmistelukunta.

Myös suomen kielessä on jo ennestään ollut käytössä sana konventti. Nykyisin sitä käytetään lähinnä hengellisistä kokouksista, mutta varsin monille konventti on tuttu nimenomaan koulun toverikunnan ja sen järjestämien koulujuhlien merkityksessä. Konventti voi siis herättää monenlaisia, huvittaviakin mielleyhtymiä, vaikka poliitikot ja asiantuntijat ovat täysin sanan sen uudessa merkityksessä omaksuneetkin.
Kielikello 1/2002
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »