Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa
kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä.
Kielikello on tarkoitettu kaikille kielestä kiinnostuneille.

Kielikello 1/2002

Aino Piehl

Kysyttyä

Tasasumman merkkinä ,–

Pilkkua ja yhdysmerkkiä on käytetty merkitsemään, että summa koostuu kokonaisista markoista ja pennien määrä on nolla. Esimerkiksi kymmenen vuoden passi maksoi vuoden 2001 joulukuussa markkoina 240,–. Merkintä ei kuitenkaan ole sidottu valuuttayksikköön, vaan sitä voidaan yhtä hyvin käyttää euroista. Nyt passi maksaa euroina tasasumman 40,–. Samoin voidaan merkitä tasasumma muinakin rahayksikköinä, esimerkiksi että julkaisun hinta on Ruotsin kruunuina 175,–.

Tärkeätä on kuitenkin, että lukijalle on selvää, mikä rahayksikkö on kysymyksessä. Useimmat näkemämme hinnat ovat Suomen hintoja. Ennen euroon siirtymistä oli selvää, että ne olivat markkoja. Jonkin ajan kuluttua oletamme ilman muuta, että hinnat ovat euroja. Nyt siirtymäkaudella on hyvä merkitä selvästi ainakin jommankumman hinnan rahayksikkö, esimerkiksi näin: kymmenen vuoden passi 40,– (237,83 mk).

Pilkkua ja yhdysmerkkiä ei kuitenkaan voi käyttää tasasumman merkkinä sähköisessä maksuliikenteessä, koska tietokone ei pysty tulkitsemaan viivaa nollaksi. Verkkopankissa ja muissa sähköisissä yhteyksissä on tasasumma ilmaistava merkitsemällä desimaaleiksi kaksi nollaa. Muissa teksteissä tasasumman voi ilmaista myös kirjoittamalla summan ilman desimaaleja.

Pilkku ja yhdysmerkki ovat olleet tasasumman merkkinä 1960-luvulta lähtien, jolloin pilkku korvasi niin tasasumma- kuin muissakin hintamerkinnöissä kaksoispisteen. Nykyisin vanhentunutta merkintää 360:– näkee enää graafisena tehokeinona mainoksissa.
Kielikello 1/2002
Alkuun

Jaa

Lehdet »

Anna palautetta »

Kotimaisten kielten keskus


Tilaa uusi Kielikello!
Kielikello siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi (osoite edelleen www.kielikello.fi) vuoden 2018 alussa, kun painetun lehden julkaiseminen loppuu. Uusi verkkolehti on ilmainen.

Kielikello ilmestyy verkossakin neljästi vuodessa, ensimmäisen kerran helmi-maaliskuussa 2018. Varsinaisten lehden numeroiden ilmestymisen välissä voidaan julkaista ajankohtaisia havaintoja, vastauksia kysymyksiin tai muuta juuri sillä hetkellä kielikeskustelussa pinnalla olevaa aineistoa.

Jos haluat sähköpostiisi tiedon Kielikellon ilmestymisestä tai julkaistusta uudesta sisällöstä, osoitteessa www.kotus.fi/tilaakielikello on lomake, jolla voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi.

Tervetuloa mukaan Kielikellon lukijajoukkoon!

Suomen kielen lautakunta

Suomen kielen lautakunnan suosituksia ja kannanottoja

Yhteiskunta tarvitsee kaksipäiväisen äidinkielen ylioppilaskokeen (2/2017)
Evankelisluterilainen vai evankelis-luterilainen? (2/2016)Lue lisää

Julkaisut

13.6.2017
Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta uusi painos

Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta on maaliskuussa 2017 ilmestynyt 13., korjattu painos.

Kielitoimisto kouluttaa

13.6.2017
Kesä marraskuussakin!

Kielenhuollon kesäpäivät 15.–16.11.2017

 

Ajankohtaista

3.10.2017
Kielitoimisto Facebookissa

Kielitoimisto on avannut oman Facebook-sivunsa.

30.6.2017
Lähetä kielihavaintosi Kielitoimistoon!

Kielitoimisto kerää kielenkäyttäjiltä havaintoja yleiskielestä.

Lisää ajankohtaisia »